FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 9. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

VOULIAGMENI - Europska unija vjerojatno će početkom iduće godine donijeti odluku o produljenju roka Grčkoj za otplatu paketa zajmova koji su spasili od stečaja tu posrnulu članicu eurozone, kazao je europski povjerenik za gospodarstvo Olli Rehn. Grčka trenutno pregovara o produljenju roka za otplatu zajmova u vrijednosti do 110 milijardi eura koje su zajednički odobrili Europska unija i Međunardni monetarni fond (MMF). Zemlje članice EU-a već su ranije objavile da se razmatra produljenje roka na četiri i pol godine, umjesto početno dogovorenog roka od tri godine ili do 2013. Na konferenciji za novinstvo održanoj u predgrađu Atene Rehn je izjavio da će to produljenje "značiti da smo u mogućnosti unaprijediti i stabilizirati dinamiku otplate grčkih dugova i time nadvladati teškoće u otplati dugova, ponajprije u 2014. i 2015." Europski povjerenik iskazao je iskreno divljenje u vezi s napretkom koji je grčka vlada postigla u provedbi financijskih reformi.

BRUXELLES - Europska unija treba strože propise kako bi se spriječile spekulativne manipulacije cijenama energenata na veleprodajnim tržištima i posljedično povećanje cijena plina i električne struje za krajnje potrošače, ocijenila je u srijedu Europska komisija. Povjerenik EU-a Guenther Oettinger predložio je da se Europskoj agenciji za suradnju i energetske regulatore (ACER) dadu nove ovlasti za istraživanje slučajeva zloporabe. "Nužno je zajamčiti opće propise u EU kojima bi se građanima zajamčilo da se mogu pouzdati u to da su cijene pošteno formirane i da mogu ostvariti pune koristi od unutarnjeg energetskog tržišta", kazao je Oettinger u priopćenju. Novi propisi koji bi na snagu trebali stupiti 2012. nakon što ih odobre zemlje članice EU-a i Europski parlament smatraju se stoga nužnima, s obzirom da postojeći propisi EU-a na području financijske regulacije ne pokrivaju velik dio transakcija na tržištima plina i električne energije.

PARIZ - Deset članica Europske unije, uključujući Francusku i Njemačku, dobilo je potporu Europske komisije da nastave s planom za uspostavu zajedničkog sustava registracije patenata unatoč prigovorima drugih zemalja iz 27-članog bloka. U pismu upućenom europskom povjereniku za unutarnje tržište Michelu Barnieru, deset zemalja zaključilo je da postaje jasno da suglasnost neće biti postignuta u skorije vrijeme. Stoga su pozvale Komisiju da im omogući da nastave s tim projektom u sklopu mehanizma „pojačane suradnje“. Skupina potpisnica uključuje Francusku, Njemačku, Sloveniju, Dansku, Estoniju, Finsku, Litvu, Luksemburg, Nizozemsku i Švedsku. Nakon što dobije zeleno svjetlo članica Unije i Europskog parlamenta, Komisija može u kratkom roku predložiti novi tekst prijedloga za patentni sustav u EU, rekao je.

NEW YORK/WASHINGTON - Američka vlada namjerava prodati dionice American International Groupa (AIG) u vrijednosti najmanje 15 milijardi dolara, koje je stekla spašavanjem tog osiguravajućeg društva. AIG, nekada najveća osiguravajuća kompanija u svijetu, našao se na rubu bankrota 2008., a spašen je sa 182 milijarde dolara pomoći američkih poreznih obveznika. Vlada je zauzvrat postala vlasnik 92,1 posto udjela u kompaniji. "Nadamo se da će na proljeće dionice AIG-a biti ponuđene na tržištu, a da bi se to ostvarilo, čeka nas još posla“, kazao je u priopćenju Mark Herr, glasnogovornik osiguravatelja sa sjedištem u New Yorku. AIG je bio jedini osiguravatelj koji je dobio vladinu financijsku pomoć. Ostali su paketi odobreni financijskoj i automobilskoj industriji. Trenutna je tržišna vrijednost AIG-a 29 milijardi dolara. Tvrtka je prodajom nekih podružnica već vratila dio sredstava.

TOKIO - Japan je u četvrtak izmijenio podatak o godišnjoj stopi gospodarskog rasta u tromjesečju od srpnja do rujna na 4,5 posto, istaknuvši da snažniji od očekivanja rast znači da je zadržao status drugog po veličini svjetskog gospodarstva, ispred Kine. Rast japanskog bruto domaćeg proizvoda potaknut je snažnom osobnom potrošnjom i oporavkom korporativne kapitalne potrošnje, objavio je vladin ured. Vrijednost japanskog BDP-a iznosila je u razdoblju od siječnja do rujna 3.960 milijardi dolara, nešto više od kineskih 3.950 milijardi dolara. Očekuje se da će Kina preteći Japan do kraja ove godine.

BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u studenome je dosegnula 1,5 posto, najvišu razinu u protekle dvije godine, nakon 1,3 posto u prethodnom mjesecu, objavio je njemački statistički ured Destatis. Na mjesečnoj razini potrošačke cijene u najvećem su gospodarstvu eurozone i EU-a porasle za 0,1 posto, navodi se dalje u izvješću statističkog ureda. Rast cijena na mjesečnoj razini u statističkom uredu uglavnom pripisuju poskupljenjima prije svega voća i povrća, kao i goriva, s dolaskom hladnijeg vremena, stoji nadalje u izvješću.

SARAJEVO - Više od pola milijuna ljudi u Bosni i Hercegovini trenutačno traži posao, a stopa nezaposlenosti u toj zemlji sada iznosi 43,2 posto, objavila je Agencija za rad i zapošljavanje BiH. Prema podacima koje je prikupila ova agencija, na kraju listopada u BiH je evidentirana 517.251 nezaposlena osoba. Više od polovice nezaposlenih ili njih 260 tisuća su žene. Službena statistika istodobno bilježi kako je u BiH trenutačno registrirano 680 tisuća zaposlenih, od čega su nešto više od 275 tisuća žene. Među nezaposlenima u BiH prevladavaju kvalificirani radnici koji u toj strukturi sudjeluju s 35 posto, te nekvalificirani radnici kojih je nešto više od 30 posto. Nezaposlenih sa završenim fakultetom je oko 27,5 tisuća ili 5,3 posto u ukupnoj strukturi onih koji traže posao.

ŠANGAJ - Prodaja automobila u Kini poskočila je u studenom za 27 posto, na 1,7 milijuna vozila, budući da su kupci odlučili iskoristiti priliku uoči očekivanog ukidanja poticaja za kupovinu malih, ekološki prihvatljivijih vozila, pokazuju podaci iz industrije. Pritom je prodaja osobnih automobila u prošlom mjesecu porasla za 29 posto na 1,34 milijuna automobila, objavilo je Kinesko udruženje proizvođača automobila (CAAM) na svojoj internetskoj stranici. Usprkos navali na salone proizvodnja je u studenom ipak nadmašila prodaju, te je s montažnih traka u kineskim pogonima sišlo ukupno 1,75 miljuna novih vozila. U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s krajem studenog prodano je 16,4 milijuna vozila, 34 posto više nego u istom razdoblju lani, priopćeno je iz CAAM-a.

PEKING - Njemački kemijski div Bayer AG rekao je da u idućih šest godina planira uložiti dodatnih oko milijardu eura u proširenje proizvodnje u Šangaju. Tvrtka je priopćila kako planira više nego udvostručiti godišnje proizvodne kapacitete šangajske tvornice difenilmetan diizocijanata (MDI), koja već sada ima status najvećeg kemijskog pogona u svijetu. Tim bi se ulaganjem godišnja proizvodnja do 2016. trebala dodatno povećati na milijun tona. Također će povećati kapacitete za proizvodnju polikarbonata visokih performansi na 500 tisuća tona godišnje, proširiti laboratorije za istraživanje i razvoj i preseliti sjedište odjela polikarbonata iz zapadnonjemačkog Leverkusena u Šangaj, priopćili su iz Bayera, koji planira povećati godišnju prodaju u Kini na oko pet milijardi eura do 2015., s prošlogodišnje 2,1 milijarde eura u 2009.

STOCKHOLM - Izvršni direktor švedskog proizvođača teških vozila Volvo Leif Johansson objavio je da će se u sljedećoj godini povući s dužnosti na kojoj je proveo gotovo 14 godina. Odluka nije bila laka ali je u određenom trenutku vrijeme za odlazak, kazao je Johansson. Njegov odlazak podrazumijeva i povlačenje iz uprave, kazao je, okončavši time nagađanja da bi mogao naslijediti Louisa Schweitzera na dužnosti predsjednika uprave. Volvo Group zapoljšava oko 94 tisuće radnika širom svijeta i ne uključuje odjel automobila čiji je vlasnik kineski proizvođač vozila Geely Zhejian. Johansson će u kolovozu iduće godine navršiti 60 godina a dužnost izvršnog direktora obavljao je od 1997.

BANGALORE - Skupina vodećih svjetskih banaka namjerava uspostaviti sustav za trgovinu devizama kako bi ojačale oslabljenu poziciju na tom tržištu, piše u četvrtak The Wall Street Journal, pozivajući se na dobro upućene izvore. Tim potezom banke žele obnoviti poziciju koja je oslabljena nakon što je 2005. pristup najvećem sustavu za trgovanje devizama EBS omogućen i hedge fondovima i ostalim financijskim tvrtkama. Planirana bankovna platforma za trgovinu devizama nosi radni naziv Pure FX i podupire je većina među 10 najvećih banaka u svijetu u sektoru trgovine devizama, piše WSJ. Smatra se ipak da nijedna od banaka-sudionica u projektu Pure FS ne razmišlja o povlačenju iz platforme EBS, čije se cijene smatraju referentnim pokazateljem u industriji, posebno kada su u pitanju ključne valute poput eura, dolara i jena, kazali su izvori za WSJ. Skupina od 10 imenovanih banaka uključuje Deutsche Bank, UBS, Barclays Capital, Citigroup, Royal Bank of Scotland Group, JPMorgan Chase & Co, HSBC Holdings, Credit Suisse Group, Goldman Sachs i Morgan Stanley. Nijedna od njih nije željela komentirati napis u WSJ.

LONDON - Cijene nafte skočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima više od jednog dolara, približivši se razini od 89 dolara za barel nakon što je dolar oslabio a tržišta dionica ojačala temeljem nada u snažniji gospodarski rast. Cijene barela sirove nafte za isporuke u siječnju skočile su više od jednog dolara na 89,42 dolara, da bi se naknadno spustile na 89,08 dolara. Na tržištu u Londonu bile su u plusu 67 centi i iznosile 91,44 dolara. Veći od očekivanja pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu također je pridonio rastu cijena nafte. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u četvratk na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 87,46 dolara, što znači da je bila 41 cent niža nego dan ranije.

LONDON/FRANKFURT - Europski burzovni indeksi u četvrtak su ojačali, poduprti dobitnicima u financijskom i tehnološkom sektoru, zbog optimizma koji je potpirila najava produljenja poreznih olakšica u SAD-u koje bi trebale pomoći oporavku najvećeg svjetskog gospodarstva. Londonski Ftse indeks ojačao je tako za 0,3 posto, na 5.812 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je gotovo nepromijenjen, na 6.972 boda. Otkako je američki predsjednik Barack Obama najavio produljenje poreznih olakšica, menadžeri vodećih fondova poput Billa Millera iz Legga Masona, počeli su zauzimati optimističniji stav glede dionica, s obzirom na poticaje koje će porezna rasterećenja pružiti gospodarstvu. "Svi s dobrom izloženošću SAD-u očito će imati goleme koristi, poglavito na strani potrošača", kazao je Ben Critchley, trgovac iz IG Indexa.

TOKIO - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, zahvaljujući nadi u ubrzanje rasta američkog gospodarstva, ali i podatku da je japanski BDP ojačao više nego što se prvotno procijenilo. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji ojačale između 0,1 i 1,7 posto. Jedino su u Šangaju cijene dionica jutros pale, 0,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u plusu 1,1 posto.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu vodeći indeksi blago ojačali, zahvaljujući usponu cijena dionica u financijskom sektoru, no trgovalo se oprezno jer ulagače zabrinjava mogućnost rasta inflacije i proračunskog deficita u SAD-u. Dow Jones indeks ojačao je 13 bodova, ili 0,12 posto, na 11.372 boda, dok je S&P 500 porastao 0,37 posto, na 1.228 bodova, a Nasdaq indeks 0,41 posto, na 2.609 bodova. Trgovalo se oprezno, pri čemu su cijene dionica porasle u samo četiri, od 10, sektora S&P indeksa. Najviše je ojačao bankarski sektor. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 7,9 milijardi dionica. Pritom je na NYSE iznosio tri naprema dva.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙