FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski dužnosnici predlažu zajedničke obveznice eurozone

Autor: gple
LONDON, 6. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Luksemburški premijer Jean-Claude Trichet i talijanski ministar financija Giulio Tremonti zatražili su da eurozona u budućnosti izdaje zajedničke obveznice u znak potpore euru.

Obveznice bi izdavala Europska agencija za dug koja bi mogla biti osnovana već ovog mjeseca ako čelnici na summitu usvoje odgovarajuću odluku, naglasila su dvojica političara u kolumni objavljenoj u ponedjeljak u londonskom financijskom dnevniku The Financial Times.

„Europsko vijeće moglo bi već ovog mjeseca pokrenuti postupak osnivanja takve agencije s mandatom postupnog povećanja sudjelovanja u financiranju postojećih izdanja do 40 posto BDP-a Europske unije i svake članice“, predlažu Juncker i Tremonti.

Europa bi takvim snažnim i sistemskim odgovorom na dužničku krizu u eurozoni uputila jasnu poruku svjetskim tržištima i europskim građanima da je spremna politički poduprijeti gospodarsku i monetarnu uniju, naglasila su dvojica političara.

Tržište takvih obveznica moglo bi postati najvažnije u Europi i dosegnuti likvidnost kakvu bilježi tržište američkih državnih obveznica, smatraju oni, sugerirajući dvije faze tog procesa.

„U prvoj fazi Europska agencija za dug financirala bi do 50 posto izdanja obveznica članica EU-a kako bi se uspostavilo duboko i likvidno tržište“.

“U iznimnim okolnostima EDA bi mogla u cijelosti financirati izdanje, ako je nekoj od članica blokiran pristup tržištima obveznica“.

Druga faza uključivala bi mogućnost zamjene obveznica pojedinih članica na zajedničke obveznice eurozone.

„Konverzija bi se obavljala po načelu pariteta ali uz opciju popusta, koji bi vjerojatno bio veći za obveznice izložene pritisku na tržištu“, predlažu Juncker i Tremonti.

Znajući za te razlike, članice bi bile snažno motivirane smanjiti proračunski manjak, dodaju.

Njihov plan mogao bi naići na otpor zemalja poput Njemačke, koje žele da vlade budu podvrgnute pritisku na tržištima obveznica kako bi se izbjegla repriza višegodišnjeg razdoblja lakog zaduživanja i potonje dužničke krize.

U video intervjuu objavljenom na internetskoj stranici FT-a njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble kazao je da zajedničke obveznice nisu rješenje jer bi zahtijevale „temeljite izmjene“ europskih zakona.

„Smatram da to nije moguće izvesti bez temeljitih promjena europskih propisa“, kazao je Schauble.

„Sve dok je fiskalna politika u nadležnosti članica, ne možemo se odreći instrumenta poticaja i kazni koji jamči disciplinu članica u fiskalnoj politici. U protivnom, euro bi propao“, upozorio je njemački ministar.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙