FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Popustili pritisci na irske obveznice nakon vijesti o pomoći

Autor: vmom
PARIZ, 22. studenog 2010. (Hina) - Pritisci na irske obveznice u ponedjeljak su blago popustili nakon što se tržištima proširila vijest da je vlada u Dublinu započela pregovore o paketu pomoći s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

U takvim su okolnostima prinosi na referentne irske 10-godišnje obveznice pali na 7,735 posto, sa 7,907 posto u prošli petak. Proteklih su dana bili poskočili nadomak devet posto ali se otada polagano spuštaju paralelno povećanim izgledima za skoru pomoć.

Dublin je tijekom vikenda pristao zatražiti pomoć od EU-a i MMF-a, čija se vrijednosti procjenjuje na oko 90 milijardi eura, kako bi se stabilizirao dugovima opterećen bankovni sustav i obnovila održivost državnih financija te otočne zemlje.

Pritisci na obveznice ostalih posrnulih članica eurozone, poput Portugala koji je prošli tjedan pozvao Dublin da prihvati pomoć i time pridonese umirivanju tržišta, istodobno su tek neznatno oslabili.

Tako su prinosi na portugalske državne obveznice porasli na 6,557 posto, sa 6,508 posto u petak, dok su oni na grčke obveznice uvećani na 11,465 posto, s 11,368 posto.

Nakon što je Portugal prošli tjedan ustvrdio da bi spašavanje Irske moglo pomoći ublažiti pritisak kod zaduživanja vlade u Lisabonu, prvotne reakcije mogle bi ih razočarati.

Što se tiče drugih rubnih članica eurozone, popuštanje pritisaka i posljedičan blagi pad prinosa zabilježen je i u slučaju španjolskih i talijanskih obveznica.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙