FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački podaci poduprli euro, prijetnje nisu otklonjene

Autor: gvla
LONDON, 16. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Euro se u utorak oporavio s najniže razine u gotovo sedam tjedana prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, potpomognut boljim od očekivanih njemačkim gospodarskim podacima, no analitičari upozoravaju da je i dalje talac dužničkih problema u eurozoni.

U takvim je okolnostima euro prema dolaru ojačao 0,2 posto na 1,3609 dolara, nakon što je nakratko kliznuo na najnižu razinu od kraja rujna od 1,3560 dolara.

Dolar je pak skočio na najvišu razinu u šest tjedana prema jenu, te se njime trgovalo po 83,33 jena.

Ulagači su na oprezu uoči današnjeg sastanka ministara financija eurozone u Bruxellesu, čija će središnja tema biti pitanje irske dužničke krize.

Euro je potporu za rast dobio od izvješća koje je pokazalo snažnije od očekivanog poboljšanje povjerenja njemačkih ulagača u studenome, a pomogli su mu i komentari dužnosnika američke središnje banke Fed koji su pritisnuli dolar. Tako je predsjednik Fed-ove podružnice u New Yorku William Dudley kazao da uvjeti za prekid američke politike kvantitativnog popuštanja možda neće biti stvoreni još godinama.

Analitičari ipak ističu da je euro i dalje talac dužničkih problema u eurozoni. Uoči današnjeg sastanka ministara financija ističe se da bi dogovor o pomoći Irskoj ublažio pritiske na euro i umanjio zabrinutost od širenja dužničke krize na Portugal i strah od uvlačenja u krizu i većih članica Unije.

Irska vlada ustraje pak na tvrdnji da je pomoć jedino potrebna njezinim bankama, a ne i državi.

"U najgorem bi slučaju moglo doći do širenja krize, dok bi neka vrsta pomoći za Irsku mogla euru dati kratkoročni poticaj, iako i dalje očekujemo nastavljen pad eura prema dolaru", ocjenjuje čelnik valutne strategije CIBC-a Jeremy Stretch.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙