FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksu u plusu, u fokusu sastanak Feda

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT , 2. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su ojačali, predvođeni naftnim sektorom, premda je na tržištima zavladao pojačani oprez ulagača pred početak dvodnevnog zasjedanja američke središnje banke Fed i odluku o novom popuštanju monetarne politike.

Londonski indeks Ftse bio je na dobitku od 1,2 posto, popevši se na 5.762 boda. Frankfurtski indeks DAX ojačao je 0,9 posto, na 6.664 boda.

Ulagači nisu previše skloni poduzimanju većih pozicija pred sastanak Feda na kojem će središnja

monetarna vlast odlučiti o novom krugu poticaja za gospodarstvo.

U takvim okolnostima pod pritiskom su bile dionice banaka, predvođene Barclaysom, BNP Paribasom i Commerzbankom, čije su dionice oslabjele između 0,4 i 0,6 posto.

Unatoč uvelike očekivanoj obnovi programa velikih kupovina imovine kako bi se poduprlo gospodarstvo, neizvjesnost je i dalje prisutna u vezi s vrijednošću toga programa u konačnici. Ulagači procjenjuje da bi se mjesečni iznos poticaja mogao kretati u rasponu od 80 milijardi do 100 milijardi dolara.

"Tržišta su bilježila priličan uzlet temeljem očekivanja novog kruga popuštanja monetarne politike ali neizvjesnosti ostaju u vezi iznosa na koji se je Fed spreman obvezati", kazao je Bernard McAlinden, ulagački strateg u NCB Stockbrokersu u Dublinu.

U naftnom sektoru ojačale su dionice British Petroleuma (BP), za 1,8 posto, temeljem objave dobiti u trećem tromjesečju, dok su ulagači odlučili zanemariti podignute procjene potencijalnih troškova vezanih uz izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu na 40 milijardi dolara. Od početka godine cijene dionica britanskog diva naftne industrije pale su za 28 posto.

U energetskom sektoru na dobitku su bile i dionice BG Groupa, za 2,1 posto, nakon što je proizvođač plina izvijestio o 12-postotnom rastu neto dobiti.

Dobrom ozračju na tržištu pridonijeli su podaci istraživačke tvrtke Markit o ubrzanom rastu proizvođačkih aktivnosti u eurozoni u listopadu, većem nego što se prvotno očekivalo.

Ojačale su i dionice proizvođača industrijskih roba, od Prysmiana i Schneider Electrica do Siemensa, u rasponu od 0,4 do 0,8 posto.

Dok se u SAD-u očekuje novi krug mjera popuštanja monetarne politike, u eurozoni bi središnja monetarna vlast Europska središnja banka (ECB) na zasjedanju u četvrtak trebala potvrditi planove o okončanju programa poticaja temeljem ocjene da gospodarstvo eurozone ima dostatan zamah da prebrodi eventualne teškoće na putu oporavka u nadolazećim mjesecima.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je svega 0,06 posto, na 9.159 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙