FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitonosne prodaje pritisnule europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 8. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su kliznuli uslijed dobitonosnih prodaja, no veće gubitke priječili su dobitnici u financijskom sektoru na čelu s grčkim bankama, nakon što je vlada isključila mogućnost prijevremenih izbora.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima bio na gubitku 0,37 posto, spustivši se na 5.853 boda. Frankfurtski indeks DAX oslabio je 0,2 posto, na 6.742 boda.

Najveći dobitnici zabilježeni su u financijskom sektoru, predvođenom grčkim bankama ATEbank i Alpha Bank, čije su dionice poskočile 3,6 odnosno 4,4 posto.

Ojačale su i dionice drugih europskih banaka, od HSBC-a i Lloydsa do Credit Suissea, u rasponu od 0,6 do 1,2 posto.

"Prodaje dionica radi ostvarivanja dobiti nisu iznenađenje s obzirom da tržište bilježi rast od oko 15 posto od kraja kolovoza. Tržište bi moglo ostati bez smjernica prvih par dana u ovome tjednu", kazao je Keith Bowman, analitičar u Hargreaves Lansdownu.

Raspoloženje na tržištima dionica poboljšano je temeljem prošlotjednih podataka iz SAD-a o znatno većem od očekivanog broju novootvorenih radnih mjesta u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Dobrom ozračju pridonijeli su i podaci o skoku njemačkog izvoza za tri posto u rujnu, po dvostruko većoj stopi nego što su prognozirali analitičari, svjedočeći o čvrstom oporavku u najvećem europskom gospodarstvu.

Njemačka banka Commerzbankk, druga najveća u u toj zemlji, zabilježila je pak pad cijene dionice od četiri posto, budući da njezina dobit u trećem tromjesečju nije ispunila očekivanja tržišta.

Pod pritiskom su bile i irske banke, na čelu s Bank of Ireland i Allied Irisha Banks, čije su dionice oslabjele 4,7 odnosno 2,5 posto.

Pritisaka nisu bile pošteđene ni dionice telekoma. Telecom Italia, Deutsche Telekom i BT Group redom su zabilježili pad cijena dionica u rasponu od 0,7 do 1,1 posto.

Od pojedinačnih gubitnika izdvaja se Rolls-Roys čije su dionice oslabjele daljnjih 2,2 posto, nakon 9,7-postotnog pada u prethodna dva dana trgovanja zbog problema sa zrakoplovnim motorom zbog čega je zrakoplovna tvrtka Quantas bila prisiljena sletjeti i na nekoliko dana prizemljiti flotu Airbusova 380 radi istrage nepravilnosti vezanih uz istjecanje ulja.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,1 posto, na 9.732 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙