FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi porasli nakon američkog podatka o zaposlenosti

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 5. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su ojačali, predvođeni rudarskim sektorom koji nadoknadio ranije gubitke u bankovnome sektoru, nakon što su dobri podatci s američkog tržišta rada poboljšali raspoloženje ulagača.

Londonski Ftse indeks u takvom je ozračju ojačao 0,11 posto, na 5.869 bodova, a na dobitku je bio i frankfurtski DAX indeks, za 0,34 posto, popevši se na 6.757 bodova.

Silazni trend zaustavio je najnoviji podatak s američkog tržišta rada, pokazavši da je u listopadu u SAD-u otvorena 151 tisuća novih radnih mjesta, što je njihov prvi rast od svibnja. U privatnom sektoru otvoreno je 159 tisuća novih radnih mjesta, što je više nego anuliralo smanjenje broja zaposlenih u državnom sektoru za samo 8.000.

Najveći dobitnici zabilježeni su rudarskom sektoru, predvođenom tvrtakma Eurasian Natural Resources, Fresnillo i Vedanta, čije su dionice ojačale između 1,2 i 3,2 posto.

Među najvećim gubitnicima tijekom prijepodneva bile su bankovne dionice, pod utjecajem dobitonosnih prodaja dok su ulagači čekali nove smjernice iz najvećeg svjetskog gospodarstva.

"Zamjetne su dobitonosne prodaje u bankovnom sektoru nakon dobitaka u proteklih nekoliko dana uoči objave novih pokazatelja iz SAD-a", kazao je Michael Hewson, analitičar u CMC Marketsu.

Dionice UniCredita i Credite Agricola na vrijednosti su izgubile četiri odnosno tri posto, a one Societe Generalea 1,3 posto.

Bankovni sektor dodatno je pogodila objava gubitka Royal Bank of Scotlanda u trećem tromjesečju. Veće gubitke pretrpjele su i dionice španjolskih banka, predvođene Santanderom, s padom cijena od tri posto.

Od pojedinačnih gubitnika ističe se još dionica inženjerske grupe Alstom, koja je pojeftinila 3,3 posto, nakon što je objavljeno da se potužila Europskoj komisije u pokušaju da onemogući planove Eurostara da naruči vlakove Velaro od njemačkog Siemensa. Siemensove dionice također su oslabjele, u visini 0,3 posto.

Na udaru su se našle i dionice na irskom tržištu dionica, čiji je ključni indeks pao 1,8 posto, predvođen padom cijena dionica Bank of Ireland od čak 11 posto, zbog zabrinutosti u vezi irskog proračuna.

Irski prijedlog proračuna kojim su predviđeni rezovi u potrošnji i povećanje poreza u iznosu ukupno šest milijardi eura u idućoj godini po ocjeni nekih trgovaca dionicama nije realističan.

Indeks Tokijske burze poskočio je 2,86 posto, na 9.625 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙