FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oscilirao prema dolaru i jenu, u prvom planu neizvjesnost oko Irske

Autor: gvla
LONDON, 12. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Euro je u petak snažno oscilirao prema dolaru i jenu, potaknut neizvjesnošću oko irskog državnog duga čije su vlasnike europski dužnosnici nastojali umiriti, a dodatnu napetost unijele su spekulacije o pripremanju paketa za spas 'keltskog tigra'.

U takvim okolnostima euro je skočio 0,5 posto, na najvišu dnevnu razinu prema dolaru od 1,3745 dolara, nakon što je nakratko potonuo na samo 1,3573 dolara. Prema jenu oslabio je 0,3 posto na 112,41 jena, spustivši se nakratko na najnižu razinu u dva mjeseca od 111,04 jena.

Dolar je također oslabio prema japanskoj valuti, i to 0,5 posto, ponovno se približivši najnižim razinama u 15 godina, te se njime trgovalo po 82,15 posto.

Euro je dobio podršku od umirujućih komentara europskih čelnika koji su ustvrdili da se novi propisi o podjeli tereta budućih kriza koje predlaže Europska komisija neće odnositi na vlasnike sadašnjeg duga.

Dužnosnici Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Britanije objavili su na summitu G20 u Seulu zajedničko priopćenje u kojemu ističu da vlasnici državnih obveznica prema postojećim propisima neće biti prisiljeni snositi veći dio tereta eventualnih budućih kriza.

"Komentari EU čelnika pružili su nešto podrške euru", ocjenjuje čelnik valutne strategije ING-a Chris Turner.

Spekulacije izazvane izvješćem jednog američkog instituta za ekonomska istraživanja da se EU sprema dogovoriti paket izvanredne pomoći za posrnulu Irsku, i to već u idućem tjednu, također su poduprle euro, no irsko je ministarstvo financija tu vijest odmah opovrgnulo, što je ograničilo rast europske jedinstvene valute.

Analitičari ističu da su zaključci sastanka G20 u Seulu umjereno pozitivni, budući da je dogovoreno stišavanje napetosti koje prijete izbijanjem valutnog rata i jačanjem protekcionizma.

G20 je zemljama u nastajanju s fleksibilnim valutnim režimima dao zeleno svjetlo da uvedu kontrole za kretanja kapitala, ističu trgovci, što je se odrazilo na apetit za rizikom i nagnalo ulagače na rasprodaju rizičnije imovine.

To je pogodilo australski dolar, kojemu je rasprodaja spustila vrijednost za više od jedan posto prema američkom imenjaku, na 0,9825 američkih za australski dolar, najnižu razinu od 1. studenog. Tijekom dana smanjio je gubitak prema američkom dolaru na 0,8 posto.

"Apetit za rizikom smanjen je", ističe viša valutna strateginja Rabobanka Jane Foley. "Državni dužnički problemi izazvali su dobitnosne prodaje robe i imovine na tržištima u nastajanju".

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙