FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: u opreznom trgovanju cijene dionica blago porasle

Autor: neba
NEW YORK, 20. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u petak cijene dionica blago porasle, no obujam trgovanja bio je mršav jer su ulagači suzdržani zbog stezanja monetarne politike u Kini i financijske krize u Irskoj.

Dow Jones indeks ojačao je 22 boda, ili 0,20 posto, na 11.203 boda, dok je S&P porastao 0,25 posto, na 1.199 bodova, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 2.518 bodova.

Kineske monetarne vlasti povećale su stopu izdvajanja obvezne rezerve banaka, po drugi puta u posljednja dva mjeseca, nastojeći usporiti rast kreditiranja i suzbiti inflaciju, koja je dosegnula najviše razine u dvije godine.

Moguće je, kažu analitičari, da će Kina uskoro povećati i kamatne stope, ako ove mjere ne budu dovoljne. A to bi, plaše se ulagači, moglo usporiti rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva i oslabiti potražnju za sirovinama, s obzirom da je Kina njihov najveći uvoznik.

Ipak, zbog slabljenja dolara, cijene su sirovina jučer porasle, što je pozitivno utjecalo na rudarski sektor.

S&P indeks tog sektora porastao je 0,7 posto i bio je najveći dobitnik. Od ukupno 10 sektora u S&P indeksu jučer ih je osam ojačalo.

Među ostalim, tehnološki sektor ojačao je zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim prihodima Marvell Technologiesa. Cijena dionice te kompanije skočila je više od 6 posto.

No, trgovalo se oprezno jer se idućega tjedna očekuje rješenje financijske krize u Irskoj.

Zbog toga je obujam trgovanja bio mršav. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 6,8 milijardi dionica, dok je dosad u ovoj godini prosječan dnevni promet iznosio 8,7 milijardi.

Pritom su na NYSE 1.754 dionice dobile na vrijednosti, dok ih je 1.226 pojeftinilo.

Na tjednoj razini Nasdaq indeks ostao je nepromijenjen, dok je Dow Jones ojačao mršavih 0,1, a S&P 500 indeks 0,04 posto.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,62 posto, na 5.732 boda, a pariški CAC 0,20 posto, na 3.860 bodova. Frankfurtski DAX porastao je, pak, 0,17 posto, na 6.843 boda.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙