FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze ojačale, dolar stabilan nakon jučerašnjeg pada

Autor: neba
TOKYO, 4. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim su tržištima cijene dionica jutros porasle, kao i cijene roba, dok se tečaj dolara stabilizirao, nakon što je jučer američka središnja banka objavila novi program za otkup obveznica kojim će dodatno poboljšati likvidnost financijskog sustava.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Šangaju porasle više od 1 posto.

U Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji burzovni su indeksi ojačali između 0,1 i 0,5 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, do 7,30 sati porastao 0,8 posto, dosegnuvši najvišu razinu od lipnja 2008. godine.

Kako bi zadržala niske kamate, te potaknula kreditiranje i brži rast gospodarstva, američka središnja banka objavila je jučer program za kupnju obveznica u vrijednosti od 600 milijardi dolara u idućih osam mjeseci, što je u skladu s očekivanjima.

„Fed se nada da će kupnjom državnih obveznica potaknuti sklonost prema riziku, što bi trebalo navesti ljude, a još više kompanije na veću potrošnju“, kaže Sean Darby, strateg u tvrtki Nomura.

Najviše je jutros, više od 2 posto, skočio japanski Nikkei indeks, jer je jenjao strah ulagača od daljnjeg jačanja jena prema dolaru nakon Fedovog kvantitativnog popuštanja monetarne politike.

Pozitivno je na burze djelovao i rast cijena sirovina, što je potaknulo jačanje dionica u rudarskom sektoru, koji je jutros, uz tehnološki sektor, najveći dobitnik.

Na valutnim je, pak, tržištima dolar jutros stabilan, nakon što je jučer, netom nakon Fedove objave plana za otkup obveznica, znatno pao.

Tečaj eura dosegnuo je sinoć 1,4175 dolara, najvišu razinu u 10 mjeseci, no jutros je pao na 1,4110 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara kreće se oko 80,80 jena, što je oko 0,20 jena više nego jučer u ovo doba.

Tečaj eura prema japanskoj valuti skočio je, pak, s jučerašnjih 112,95 na 114,20 jena.

Zbog slabljenja američke valute, porasle su cijene sirovina, pa je terminska cijena nafte ojačala 0,7 posto, na 85,27 dolara po barelu, najvišu razinu u šest mjeseci.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙