FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze porasle, dolar pod pritiskom nakon G20

Autor: neba
TOKYO, 25. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama vodeći indeksi jutros porasli, dok je dolar pod pritiskom jer je dogovor skupine G20 protumačen kao 'zeleno svjetlo' za nastavak dosadašnjih trendova na tržištima, što znači daljnju prodaju američke valute, a kupnju dionica i sirovina.

Cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Indiji, Australiji i Kini porasle su do 7,30 sati između 1 i 1,6 posto, dok je burzovni indeks u Singapuru ojačao oko 0,7 posto.

Zbog jačanja jena, na Tokijskoj se burzi Nikkei indeks kreće na rubu pozitivnog i negativnog područja, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 1,6 posto, nakon što je prošloga tjedna oslabio 1,2 posto.

Na sastanku ministara financija i središnjih bankara skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava u petak i subotu u Južnoj Koreji dogovoreno je da se članice te skupine neće služiti slabljenjem svojih valuta kako bi povećale konkurentnost svojih izvoznih proizvoda na svjetskom tržištu.

Do tog se kompromisnog zaključaka došlo nakon što je SAD optužio Kinu i neke druge zemlje u razvoju da umjetno održavaju tečajeve svojih valuta na niskim razinama kako bi povećale svoj izvoz, a time i rast gospodarstva.

Smatra se da se prihvaćanjem zajedničke završne izjave o tečajevima članice G20 izbjegla mogućnost izbijanja valutnih ratova, te da se tržišta mogu nastaviti kretati po dosadašnjim trendovima.

"Čini se da je tržište izjavu G20 shvatilo kao zeleno svjetlo za nastavak dosadašnjih trendova, što znači daljnje slabljenje dolara, pri čemu zemlje u razvoju neće pokušavati devalvirati svoje valute kako bi povećale svoju konkurentnost. To je signal tržištu da bi se moglo tolerirati daljnje slabljenje dolara", objašnjava Sue Trinh, analitičarka u Royal Bank of Canada u Hong Kongu.

Zbog toga je jutros dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio 0,3 posto, nakon što je krajem prošloga tjedna ojačao.

Pritom je tečaj eura skočio s 1,3950 dolara, koliko je iznosio u petak, na 1,4040 dolara.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na japansku, pa joj je cijena pala s 81,35 jena, koliko je iznosila u petak, na 80,80 jena, novu najnižu razinu u 15 godina.

Tečaj europske valute u odnosu na japansku stabilno se kreće na razinama od petka – oko 113,50 jena.

Slabljenje dolara potaknulo je rast cijena sirovina. Tako je terminska cijena nafte jutros porasla 1 posto, na 82,47 dolara po barelu, dok je cijena zlata ojačala 0,7 posto, na 1.336 dolara po unci.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙