FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijski ulagači nesigurni, dolar blago ojačao

Autor: neba
TOKYO, 26. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer nema vijesti koje bi potaknule rast cijena dionica, dok je dolar blago ojačao, no i dalje se prema japanskoj valuti kreće nedaleko najniže razine u 15 godina.

Cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Singapuru, Kini i Australiji oslabile su do 7,30 sati između 0,1 i 0,4 posto, dok su burzovni indeksi u Indiji i Tokiju ojačale do 0,3 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 0,3 posto, no i dalje je nedaleko najviših razina u 28 mjeseci.

Očekivanja da će američka središnja banka uskoro uvesti dodatne mjere kvantitativnog popuštanja monetarne politike pritišću dolar. S druge strane, nada da će Fed ubrizgati na financijska tržišta još jeftinog novca već dulje vrijeme potiče rast cijena sirovina i dionica u svijetu.

Međutim, posljednji komentari pokazuju da ne misle svi Fedovi dužnosnici isto, što je na tržištu izazvalo nesigurnost po pitanju koliko će oštro biti labavljenje monetarne politike.

Predsjednik podružnice Feda u Kansas Cityu Thomas Hoenig čak je kazao da je daljnje kupovanje obveznica od strane središnje banke 'vrlo opasno kockanje'. Stoga su ulagači sve oprezniji uoči sjednice čelnika Feda 2. i 3. studenoga.

Analitičari JPMorgan Asset Managementa upozorili su jutros svoje klijente da se ne zanose previše s dodatnim kvantitativnim popuštanjem monetarne politike u SAD-u.

"Jačanje cijena imovine čini se glavnim ciljem kvantitativnog popuštanja jer središnja američka banka želi povećati imovinu kućanstava i potaknuti sklonost za rizikom u gospodarstvu. Međutim, snažan rast cijena imovine uoči sjednice Feda umanjuje potrebu za kvantitativnim popuštanjem, pa se stoga povećava rizik od razočaranja kada Fed konačno objavi svoju odluku", pišu analitičari JPMorganovog fonda u bilješci klijentima.

Nakon što je jučer osjetno pao, jutros se na valutnim tržištima dolar blago oporavio. Jučer je tečaj eura skočio i na 1,4080 dolara, da bi se jutros kretao oko 1,3940 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara kreće se jutros oko 80,80 jena, nedaleko najniže razine u 15 godina od 80,41 jena, na koju je pala jučer. To nije ni toliko daleko od 79,75 jena, najniže razine dolarovog tečaja od Drugog svjetskog rata.

Tečaj europske valute u odnosu na japansku pao je, pak, s jučerašnjih 113,50 na 112,80 jena.

I cijena nafte varira u skladu s oscilacijama tečaja dolara. Nakon što je jučer porasla za 80-ak centi, na 82,52 dolara, jutros je terminska cijena nafte pala na 82,26 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙