FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze pale, dolar stabilan

Autor: neba
TOKYO, 29. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, ponajviše u Japanu, što je posljedica slabih poslovnih rezultata kompanija, dok je tečaj dolara stabilan uoči objave novih makroekonomskih podataka u SAD-u.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u minusu 1,6 posto, a više od 1 posto potonuo je i južnokorejski Kospi indeks.

Cijene dionica u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Šangaju oslabile su između 0,1 i 0,8 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,00 sati bio u minusu 0,3 posto.

Mnoge japanske kompanije ostvarile su u proteklom tromjesečju slabije rezultate nego što se očekivalo, zbog jačanja jena, što poskupljuje njihove proizvode na svjetskom tržištu.

Jutros je Sharp upozorio da slabi potražnja za njegovim flat-screen televizorima i smanjio procjene ovogodišnjih poslovnih rezultata. Cijena dionice tog proizvođača elektronike potonula je 5,6 posto.

Južnokorejski Samsung također je upozorio na slabost potražnje za flat monitorima i televizorima, ali i na pad cijena memorijskih čipova. Stoga je cijena dionice tog elektroničkog diva pala 1,8 posto.

Ulagače je pokolebao i podatak o padu industrijske proizvodnje u Japanu u rujnu, već četvrti mjesec zaredom, što ukazuje na slabljenje oporavka tamošnjeg gospodarstva.

Ulagači su na oprezu i zbog toga što će poslijepodne biti objavljeni podaci o bruto domaćem proizvodu SAD-a. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u trećem tromjesečju najveće svjetsko gospodarstvo poraslo 2 posto na godišnjoj razini.

Podatak o BDP-u mogao bi biti i naznaka koliko će agresivna biti američka središnja banka idućega tjedna u kvantitativnom popuštanju monetarne politike.

Bude li taj podatak bolji, manje je vjerojatno da će Fed biti agresivan. Bude li slabiji, središnja će banka vjerojatno znatnije olabaviti monetarnu politiku.

U očekivanju odluke Feda dolar se stabilizirao, nakon što je od početka rujna njegova vrijednost prema košarici valuta pala za 6,3 posto.

Jutros je na valutnim tržištima dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao 0,2 posto.

Nakon što je jučer skočio 1,2 posto, jutros je tečaj eura prema američkoj valuti pao 0,2 posto, na 1,3885 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara kreće se u rasponu od 80,55 do 81,05 jena.

Tečaj europske valute u odnosu na japansku pao je, pak, s jučerašnjih 112,50 na 111,98 jena.

Zbog jačanja dolara, jutros su pale cijene sirovina. Tako je unca zlata pojeftinila 0,2 posto, dok je terminska cijena nafte pala 0,3 posto, na 81,90 dolara po barelu.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙