FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: oprezno trgovanje, u fokusu G20

Autor: neba
NEW YORK, 23. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Uz vrlo mršav promet, na Wall Streetu su u petak Dow Jones i S&P 500 indeks ostali gotovo nepromijenjeni, dok je Nasdaq indeks osjetno porastao, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima tehnoloških kompanija.

Dow Jones indeks oslabio je 14 bodova, ili 0,13 posto, na 11.132 boda, dok je S&P 500 porastao 0,24 posto, na 1.183 boda, a Nasdaq indeks 0,80 posto, na 2.479 bodova.

Uspon Nasdaq indeksa zahvaljuje se dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko tehnoloških kompanija. Premda je Amazon.com pomalo razočarao slabijim nego što se očekivalo procjenama daljnjeg poslovanja, cijena dionice tog online trgovca porasla je 2,5 posto, jer su analitičari povisili ciljanu cijenu te dionice.

Još je snažnije, 4,6 posto, skočila cijena dionice Baidua, kineskog web pretraživača, zahvaljujući dobrim rezultatima i optimističnim daljnjim prognozama poslovanja.

No, to nije utjecalo na šire tržište jer su ulagači oprezni zbog sastanka ministara financija i središnjih bankara skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava u Južnoj Koreji.

Dvodnevni sastanak prolazi u napetosti zbog valutnih ratova koji bi mogli naštetiti globalnoj trgovini.

Zabrinjava što neke države, poput Kine, umjetno drže tečajeve svojih valuta na niskim razinama, što povećava konkurentnost njihovih proizvoda u međunarodnoj trgovini i tako šteti drugim gospodarstvima koja se sporo oporavljaju od recesije.

"Svi nastoje potaknuti gospodarski rast izvozom, i svi nastoje to učiniti u isto vrijeme", kaže Bruce McCain, strateg u Key Private Bank.

Na oprez ulagača ukazuje i mršav promet. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo oko 5,7 milijardi dionica, dok je dosad u ovoj godini dnevni prosjek iznosio 8,8 milijardi.

U cijelom prošlom tjednu Dow Jones i S&P 500 indeks ojačali su 0,6 posto, dok je Nasdaq indeks porastao 0,4 posto. To je već treći tjedan zaredom kako su cijene dionica na Wall Streetu porasle.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,29 posto, na 5.741 bod, dok je frankfurtski DAX pao 0,08 posto, na 6.605 bodova, a pariški CAC 0,25 posto, na 3.868 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙