FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze ojačale, dolar stabilan

Autor: neba
TOKYO, 28. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon oštrog pada dan prije, no trguje se oprezno zbog smanjenih očekivanja po pitanju popuštanje monetarne politike američke središnje banke.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Kini pale između 0,2 i 0,8 posto.

Burzovni indeksi u Hong Kongu, Singapuru i Australiji porasli su, pak, između 0,2 i 0,6 posto.

Kako su i na drugim azijskim burzama cijene dionica porasle, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,6 posto, nakon što je dan prije potonuo gotovo 2 posto, što je bi njegov najveći dnevni pad u posljednja četiri mjeseca.

Posljednjih dana kretanja na tržištu ponajviše ovise o špekulacijama koliko će agresivno biti labavljenje monetarne politike u SAD-u.

Jučer su cijene dionica na azijskim burzama oštro pale zbog napisa da će program američke središnje banke za otkup obveznica biti manji nego što se očekivalo i da će se provoditi nekoliko mjeseci.

U novoj anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će Fed mjesečno kupovati imovinu vrijednu između 80 i 100 milijardi dolara. Procjenjuju, također, da će ukupna vrijednost Fedovog programa iznositi između 250 i 2.000 milijardi dolara.

U anketi, provedenoj početkom listopada, procjene su se kretale između 500 i 1.500 milijardi dolara.

Analitičari očekuju nestabilno trgovanje na burzama sve do 3. studenoga, kada će čelnici Feda objaviti odluku o tome.

Nakon jučerašnjeg snažnog rasta, tečaj dolara jutros je na valutnim tržištima stabilan.

Tečaj eura prema američkoj valuti kreće se na jučerašnjim razinama od oko 1,3820 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara stabilizirala se, pak, oko 81,60 jena.

Tečaj europske valute u odnosu na japansku također ne oscilira značajnije – kreće se u rasponu od 112,50 do 112,90 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙