FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: dolar slabi, terminski indeksi rastu

Autor: scvi
NEW YORK, 25. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su u porastu budući da tečaj dolara nastavlja slabiti prema najvažnijim svjetski valutama nakon što skupina G20 na svom sastanku tijekom vikenda nije usvojila konkretne planove za smanjivanje trgovinskih neravnoteža.

Terminski Dow Jones indeks u 13,30 sati bio je na dobitku 66 bodova, a tehnološki Nasdaq 19,72 boda.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks ojačao je 2,82 boda i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Na sastanku ministara financija i središnjih bankara skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava u petak i subotu u Južnoj Koreji dogovoreno je da se članice te skupine neće služiti slabljenjem svojih valuta kako bi povećale konkurentnost svojih izvoznih proizvoda na svjetskom tržištu.

No, bez konkretnih planova izbjegavanja valutnih ratova u budućnosti, tečaj dolara nastavio je i danas kliziti naniže.

Euro danas stoji 1,4 dolara, ojačavši 0,55 posto prema dolaru od petka. Britanska funta poskupjela je 0,4 posto prema dolaru, na 1,5728 dolara.

Klizanje tečaja dolara zauzvrat je potaknulo jačanje cijena dionica i sirovina.

Investitori s nestrpljenjem iščekuju govor predsjednika Feda Bena Bernankea, u potrazi za bilo kakvim signalima vezanim uz najavljene nove mjere kvantitativnog popuštanja monetarne politike.

Od novih pokazatelja, danas će biti objavljen podatak o broju prodanih postojećih stambenih objekata u SAD-u u rujnu, dok će financijska izvješća za treće tromjesečje objaviti Texas Instrument i Amgen.

U nešto većem fokusu investitora bit će burzovni operateri, nakon što je Singapurska burza objavila sporazum o preuzimanju australskog ASX-a za 8,3 milijarde dolara, čime će nastati četvrta po veličini burza u Aziji.

U međuvremenu, Bank of America je utvrdila neke greške u svojim postupcima provedbe ovrhe kuća koje su bile pod hipotekama. Po pisanju Wall Street Jorunala, u prvih nekoliko stotina pretraga slučajeva ovrha otkrila je greške u 10 na svakih 25 slučajeva.

Na europskim burzama cijene dionica danas su porasle, predvođene dobitcima u rudarskome sektoru. Trenutno je londonski Ftse indeks u plusu 0,64 posto, na 5.777 bodova, frankfurtski DAX 0,66 posto, na 6.649 bodova, a pariški CAC 0,4 posto, na 3.884 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙