FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 2. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

AGADIR - Globalna kriza dosad je odnijela 30 milijuna radnih mjesta širom svijeta, izjavio je čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn. Zapošljavanje bi trebalo biti prioritet u nastavljenom procesu globalizacije, upozorio je Strauss-Kahn u uvodnom govoru na otvaranju međunarodnog foruma o ljudskom razvoju u Maroku. "Svijet je zbog krize izgubio 30 milijuna radnih mjesta, a očekuje se da će u idućim godinama ta brojka narasti na 400 milijuna", upozorio je. "U sklopu procesa nove globalizacije prvi je prioritet zapošljavanje. Drugi je također zapošljavanje a isto vrijedi i za treći", kazao je Strauss-Kahn. Na forumu sudjeluje više od 1.500 međunarodnih stručnjaka, uključujući predsjednika Islamske razvojne banke šeika Ahmeda Mohameda Alija.

BUKUREŠT - Međunarodni monetarni fond (MMF) i Europska unija dali su uvjetno odobrenje za isplatu sljedeće tranše kredita krizom pogođenoj Rumunjskoj, naznačivši da bi Bukurešt trebao poduzeti dodatne mjere štednje u sektoru zdravstvene i socijalne skrbi. "Čim uvjeti budu ispunjeni, možemo očekivati isplatu nove tranše pomoći", kazao je Franks na tiskovnoj konferenciji u Bukureštu. Prema njegovim riječima, radi se o iznosu od 900 milijuna eura koji će Rumunjskoj biti isplaćen do sredine siječnja. Konačno usvajanje reforme mirovinskog sustava i plaća u javnom sektoru i urednije podmirivanje državnih obveza neki su od uvjeta dogovorenih između rumunjske vlade i MMF-a tijekom upravo završene MMF-ove dvotjedne misije procjene. MMF očekuje rast rumunjskog gospodarstva za 1,5 do dva posto u 2011., nakon 7,1-postotnog pada u prošloj godini, dodao je.

LJUBLJANA - U slovenskom gospodarstvu i poduzetništvu još je uvijek premalo razvojnih projekata za novi model razvoja i izlazak iz krize, ocijenio je u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od utorka direktor SID-banke Sibil Svilan, koji smatra da bi neprovođenje reformi javnih financija moglo kao posljedicu imati i pad kreditnog rejtinga Slovenije. SID banka je banka u državnom vlasništvu za podupiranje izvoza i inovativnih poduzetničkih projekata, te izdavanje jamstava. Prošli je tjedan s Europskom investicijskom bankom (EIB) potpisala novi ugovor o kreditnoj liniji od 50 milijuna eura za slovenska poduzeća koja u okviru europske automobilske industrije proizvode rezervne dijelove za vozila nove generacije. On upozorava da je vodećim slovenskim bankama zbog smanjene likvidnosti, te rizičnih plasmana i financijske krize koja je uzrokovala pad njihova kreditnog rejtinga otežan pristup najkvalitetnijim izvorima financiranja na financijskom tržištu.

MUMBAI - Indijska središnja banka u utorak je podigla ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda, šesti put od početka godine, kako bi obuzdala nepopustljivu inflaciju u snažno rastućem gospodarstvu. Indijska središnja banka podigla je ključnu repo kamatnu stopu, onu po kojoj odobrava zajmove komercijalnim bankama, na 6,25 posto. Podigla je također kamatnu stopu na obratnim repo aukcijama, odnosno onu koju plaća komercijalnim bankama na njihove depozite u središnjoj banci, i to na 5,25 posto. To treće najveće azijsko gospodastvo agresivno podiže kamatne stope kako bi obuzdalo inflaciju s obzirom na snažan rast koji bi prema procjenama vlade u tekućoj financijskoj godini trebao dosegnuti 8,5 posto, a u idućoj devet posto.

LONDON - Britanski naftni div BP priopćio je da je u trećem tromjesečju tekuće financijske godine ponovno poslovao u plusu, ostvarivši dobit od 1,85 milijardi dolara. Oporavak u tri mjeseca do kraja rujna uslijedio je nakon 17 milijardi dolara gubitka u prethodnom tromjesečju, povezanog s ogromnim troškovima naftne krize koju je uzrokovala eksplozija i izlijevanje nafte na BP-jevoj naftnoj platformi u Meksičkom zaljevu. U tvrtki navode da je trošak vezan uz tu ekološku katastrofu u trećem tromjesečju uvećan za 7,7 milijardi dolara. Očekuje se da će ukupno iznositi oko 40 milijardi dolara, uključujući i 20 milijardi dolara izdvojenih za odštete na temelju dogovora s američkom vladom.

MADRID - Španjolska banka BBVA priopćila je da je odlučila kupiti 24,89 posto udjela u turskoj Garanti banci za 4,2 milijarde eura u gotovini. BBVA je druga po veličini španjolska banka, nakon Banco Santandera. Objavila je da će udio u turskoj banci kupiti od dva glavna dioničara, Dogus Holdinga i General Electric Groupa. BBVA je o odluci o akviziciji, koju još moraju odobriti španjolski, turski i europski regulatori, izvijestio u podnesku španjolskom regulatoru tržišta dionica. Banka Garanti druga je turska privatna banka po imovini.

DUBLIN - Niskobudžetni avioprijevoznik Ryanair izvijestio je u ponedjeljak o dvoznamenkastom rastu prihoda i dobiti u prvoj polovici fiskalne godine zahvaljujući rastu broja putnika i višim cijenama aviokarata. Tvrtka je objavila da joj se neto dobit u šestomjesečnom razdoblju od travnja do rujna popela za 17 posto na 452 milijuna eura (600 milijuna dolara). Prihodi su porasli za 23 posto na 2,2 milijarde eura. Nakon što se izuzmu troškovi povezani s erupcijom vulkana na Islandu, polugodišnja dobit iznosila je na 424 milijuna eura, priopćili su iz kompanije.

FRANKFURT - Njemački lanac trgovina Metro u utorak je revidirao naviše poslovnu prognozu nakon što je u trećem tromjesečju više nego udvostručio dobit zahvaljujući rastu prodaje i rezanju troškova. Div sa sjedištem u Dusseldorfu izvijestio je da mu je neto dobit u trećem tromjesečju iznosila 149 milijuna eura (207 milijuna dolara), u usporedbi sa 67 milijuna eura u istom razdoblju prošle godine. Prihodi grupe čije se poslovanje proteže od zapadne i istočne Europe do Bliskog Istoka i Azije porasli su za 4,5 posto na 16,3 milijarde eura. "Bilježimo značajan rast poslovanja u svim regijama", priopćio je izvršni direktor Metroa Eckhard Cordes.

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak oko razine od 83 dolara za barel u očekivanju odluke američke središnje banke Fed o ubrizgavanju dodatne likvidnosti u gospodarstvo. Cijena barela sirove nafte porasla je na američkom tržištu 36 centi na 83,31 dolara, nadovezavši se na skok u prethodnom danu za gotovo dva posto. Na londonskom je tržištu barel poskupio 17 centi na 84,79 dolara. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u utorak na internetskoj stranici da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 80,55 dolara, što znači da je bila 1,13 dolara viša nego na kraju prošlog tjedna.

LONDON/FRANKFURT - Europski burzovni indeksi u utorak su ojačali, predvođeni naftnim sektorom, premda je na tržištima zavladao pojačani oprez ulagača pred početak dvodnevnog zasjedanja američke središnje banke Fed i odluku o novom popuštanju monetarne politike. Londonski indeks Ftse bio je na dobitku od 1,2 posto, popevši se na 5.762 boda. Frankfurtski indeks DAX ojačao je 0,9 posto, na 6.664 boda. Ulagači nisu previše skloni poduzimanju većih pozicija pred sastanak Feda na kojem će središnja monetarna vlast odlučiti o novom krugu poticaja za gospodarstvo.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak vodeći indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni uoči odluke američke središnje banke o kvantitativnom popuštanju monetarne politike. Dow Jones indeks ojačao je šest bodova, ili 0,06 posto, na 11.124 boda, a S&P 500 0,09 posto, na 1.184 boda. Nasdaq indeks oslabio je pak 0,10 posto, na 2.504 boda. Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica znatno porasle, nakon izvješća koja ukazuju na snažan rast industrijske proizvodnje u Kini i SAD-u. Indeks američke industrije Instituta za menadžere nabave porastao je u listopadu po najvišoj stopi u pet mjeseci, s 54,4 na 56,9 bodova. Zahvaljujući tome, snažno su porasle cijene dionica industrijskih divova, kao što su Caterpillar, General Electric i United Technologies, pa je Dow Jones indeks skočio 125 bodova. Kasnije su ti dobici splasnuli.

TOKIO - Na azijskim se burzama jutros trgovalo oprezno jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije uoči izbora za američki Kongres i odluke američke središnje banke o monetarnoj politici. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Singapuru porasle između 0,1 i 0,4 posto. U Šangaju su cijene dionica blago oslabile, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u minusu 0,4 posto, nakon što je jučer skočio 1,8 posto. Jutros se na burzama trgovalo suzdržano, kao i jučer na Wall Streetu, jer su ulagači oprezni uoči odluke čelnika Feda, koji zasjedaju u utorak i srijedu, o daljnjem kvantitativnom popuštanju monetarne politike.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙