FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

FRANKFURT - Manjak u sezonski prilagođenoj tekućoj bilanci plaćanja eurozone uvećan je u kolovozu na 7,5 milijardi eura, objavila je u utorak Europska središnja banka (ECB). Podatak o manjku u prethodnom mjesecu revidiran je na 4,1 milijardu eura. Pritom je deficit na računu tekućih transfera u kolovozu porastao na 8,5 milijardi eura, s revidiranih 8,1 milijardi u prethodnom mjesecu. Snažniji rast manjka donekle je zakočio višak na računu trgovine uslugama od 1,5 milijardi eura, koji je ipak smanjen u odnosu na prethodni mjesec kada je iznosio revidirane 2,4 milijarde. Kumulirana sezonski prilagođena tekuća bilanca plaćanja za 12-mjesečno razdoblje zaključno s krajem kolovoza pokazuje manjak od 48,6 milijardi eura, odnosno oko 0,5 posto BDP-a eurozone. U istom razdoblju lani manjak je iznosio 118,8 milijardi eura.

PEKING - Kineska središnja banka u utorak je podigla ključne kamatne stope, prvi put u gotovo tri godine, iznenadivši tržišta potezom koji ukazuje na zabrinutost rastom cijena imovine i nepopustljivom inflacijom. Ključne kamatne stope na jednogodišnje depozite i pozajmice bit će podignute za četvrtinu postotna boda, na 2,5 odnosno 5,56 posto. Odluka središnje banka stupa na snagu 20. listopada. Riječ o prvom rastu kamatnih stopa od prosinca 2007. "Nedavni rast temeljne inflacije, realnu je kamatnu stopu gurnuo u negativni teritorij. To je po mome mišljenju razlog tako snažnog podizanja kamatnih stopa", kazao je Zhu Jiangfang, glavni ekonomist u CITIC Securitiesu u Pekingu. Po podacima kineske vlade, godišnja stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena u kolovozu je iznosila 3,5 posto, a ekonomisti prognoziraju njezino daljnje ubrzanje na 3,6 posto u rujnu.

CHARLOTTE - Bank of America objavila je u utorak da je u trećem tromjesečju poslovala s gubitkom od 7,3 milijarde dolara zbog strožih, novih propisa o naknadama za transakcije bankovnim karticama. U istom tromjesečju godinu ranije banka je zabilježila gubitak od milijardu dolara. Ako se izuzmu jednokratni troškovi, BofA je tromjesečje zaključila s dobiti od 3,1 milijardu dolara, nadmašivši očekivanja zahvaljujući poboljšanju kreditnog portfelja. Tu je dobit 'progutao' jednokratni trošak povezan s promjenom propisa o kreditnim karticama u visini 10,4 milijarde dolara. Njima su smanjene pristojbe koje banke mogu naplaćivati tvrtkama za kartične transakcije. BofA je istodobno smanjio rezervacije za nenaplative zajmove na 5,6 milijardi dolara sa 8,1 milijarde u prethodnom tromjesečju, odnosno sa 11,7 milijardi u istom razdoblju lani. Analitičari upozoravaju da nije sigurno da će BofA, najveća američka banka po imovini, moći nastaviti generirati profit isključivo na temelju rezanja rezervi za loše zajmove.

BRUXELLES - Velika Britanija i Francuska nadomak su dogovoru o spornom pitanju hedge fondova, koji izazivaju najveće podjele među europskim zemljama, tvrde europski izvori. Svi su suglasni da se postigne dogovor, kazao je glasnogovornik belgijskog predsjedništva EU-a. Glavni su igrači svjesni da je Europi potreban sporazum prije sastanka G20 u Seulu, kazao je drugi izvor, misleći na sastanak ministara financija članica 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju u Južnoj Koreji. Cilj dogovora, koji ipak ostavlja za kasnije sporne detalje o izdavanju dozvola za plasiranje na europska tržišta proizvoda hedge fondova sa sjedištem u trećim zemljama, jest usuglašavanje stavova Londona i Pariza da bi se novouspostavljenoj Europskoj agenciji za nadzor vrijednosnih papira i tržišta (ESMA) omogućilo odlučivanje u hitnim slučajevima. Ministri financija na sastanku u Luxembourgu moraju jednoglasno poduprijeti sporazum, nakon što britanski, francuski i njemački stručnjaci dogovore njegove konačne detalje, a potom će idući mjesec biti upućena na glasovanje Europskom parlamentu.

BERLIN - Njemački će izvoz sljedeće godine prvi put u povijesti prekoračiti tisuću milijardi eura, potpomognut snažnom potražnjom iz azijskih zemalja i Brazila, izvijestila je u utorak udruga izvoznika. Ove će godine izvoz iz najvećeg europskog gospodarstva i drugog svjetskog izvoznika dosegnuti vrijednost od 937 milijardi eura, prognozirala je udruga njemačkih izvoznika BGA. To podrazumijeva rast u odnosu na prošlu godinu po stopi od 16 posto, najvišoj u zadnjih deset godina, istaknuo je direktor BGA Anton Boerner. U sljedećoj godini veliki su izgledi da će izvoz prvi puta u povijesti premašiti tisuću milijardi eura, dodao Boerner. Glavni motor toga rasta bit će srednja klasa u nastajanju u zemljama poput Kine, Indije i Brazila, sklona kvalitetnim proizvodima široke potrošnje, pojasnio je. Tu bi optimističnu prognozu mogla ugroziti eventualna recesija s dvostrukim dnom u SAD-u, naglasio je čelnik njemačke udruge.

LONDON - Euro je u utorak potonuo prema dolaru nakon što su najnoviji podaci pokazali nastavljeno slabljenje povjerenja ulagača u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, produbivši zabrinutost u vezi s oporavkom svjetskog gospodarstva. Euro je u takvim okolnostima prema dolaru oslabio na 1,3939 dolara. Prema jenu je nešto ojačao, na 113,31 jen. Dolar je dobio na vrijednosti i prema jenu, te se njime trgovalo po 81,39 jena. Dolar je pak podršku za rast dobio iz izjave američkog ministra financija Timothya Geithnera da Washington neće pokušati utjecati na tečaj zelene novčanice kako bi američkim izvoznicima osigurao povoljnu poziciju. Među ostalim valutama isticala se britanska funta, koja je oslabila prema euru i dolaru, dok se britanska vlada priprema najaviti veliki program smanjenja javne potrošnje u srijedu. Tako se funtom trgovalo po 1,5846 dolara, dok se eurom trgovalo po 87,84 penija.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙