FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

GYEONGJU - Članice skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju, G20, u budućnosti neće umjetno održavati tečaj domaće valute na niskoj razini, stoji u njihovom preliminarnom priopćenju kojeg je dobio na uvid Dow Jones Newswires. To bi moglo značiti da su se ministri financija vodećih svjetskih gospodarstava na dvodnevnom sastanku, koji je počeo u petak u južnokorejskom gradu Gyeongjuu, odlučili suprotstaviti globalnom ratu valuta, kojeg se svi pribojavaju. G20 će se usmjeriti prema sustavu valutne razmjene, koji će se više temeljiti na tržišnim načelima, kaže se u priopćenju. Ističe se također da će G20 minimalizirati štetne posljedice pretjeranih kolebanja i nepravilnih kretanja valutnih tečajeva, čime su uvažene bojazni azijskih i drugih izvozno orijentiranih zemalja povezane sa snažnim rastom vrijednosti njihovih valuta. Zaključuje se također da će G20 nastojati razviti djelotvorniji sustav upravljanja naglim i kolebljivim priljevom kapitala na tržišta u nastajanju, te provesti strukturne i regulatorne reforme.

VARŠAVA - Bugarska, Rumunjska i Grčka službeno su petak pristupile inicijativi kojom bi se putovanje od sjevera do juga Europe trebalo znatno skratiti gradnjom međunarodne autoceste kroz srednju Europu. Tri zemlje priključile su se inicijativi za gradnju Via Carpatiae na sastanku ministara prometa i infrastrukture koji je održan u Lancutu na jugu Poljske. Projekt je pokrenut u tom poljskom gradu 2006., kada su Litva, Poljska, Slovačka i Mađarska potpisale odgovarajući sporazum. Predviđa gradnju autoceste koja će povezivati države uz Baltičko more na sjeveroistoku Europe s onima na Crnome moru i Grčkom na jugu i prolazit će kroz "neke od trenutno najslabije razvijenih regija EU-a". Dijelom će se financirati sredstvima Europske unije. Više milijari eura vrijedan projekt trebao bi biti dovršen do 2020. Samo je Poljska u svoje pravce uložila 21 milijardu zlota (5,3 milijarde eura)e, od kojih su neki već završeni, kao i nekoliko njih u Litvi. Svi su se ministri složili da će autocesta služiti gospodarskim interesima njihovih zemalja.

STOCKHOLM - Švedski proizvođač kamiona Volvo izvijestio je da mu je neto dobit u trećem tromjesečju povećana na 2,8 milijardi kruna (419 milijuna dolara), nadmašivši prognoze analitičara. U trećem tromjesečju lani tvrtka je poslovala s neto gubitkom od 2,9 milijardi kruna. Volvo grupa ne uključuje odjel automobila čiji je novi vlasnik kineski proizvođač automobila Zhejian Geely. Neto prihodi porasli su u tromjesečnom razdoblju zaključno s krajem rujna za 32 posto na 64 milijarde kruna. Prodaja je porasla na svim tržištima grupe, predvođena oporavkom na razvijenim tržištima i nastavljenim snažnim trendom rasta na tržištima u nastajanju, priopćio je izvršni direktor Volva Leif Johansson. Kompanija je potvrdila prognoze za 2010., procjenjujući da će potražnja porasti oko 10 posto na glavnom europskom tržištu, ali u priopćenju ukazuje i na neizvjesnost u sljedećoj godini zbog utjecaja mjera štednje. U trećem tromjesečju narudžbe kamiona porasle su za pet posto u odnosu na prethodno tromjesečje, te za 59 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupno je naručeno 43.613 kamiona.

LONDON/FRANKFURT - Europski burzovni indeksi u petak su oslabjeli zbog dobitonosnih prodaja, a ulagači su oprezni pred početak sastanka skupine G20 i ocjene kretanja valutnih tečajeva. Londonski indeks Ftse oslabio je 0,14 posto, na 5.749 bodova, dok je frankfurtski DAX bio u manjem plusu, popevši se na 6.614 bodova. U potrazi za novim smjernicama pozornost ulagača usmjerena je sastanku ministara financija 20 razvijenih i zemalja u razvoju skupine G20 u Gyeongjuu u Južnoj Koreji. Analitičari su skeptični u vezi postizanja obvezujućeg dogovora.

LONDON - Dolar je u petak ojačao prema euru na međunarodnim tržištima valuta, na dan kada je započeo sastanak ministara financija članica G20 u Južnoj Koreji obilježenog spekulacijama o globalnom valutnom ratu među zemljama koje nastoje umjetno održavati tečajeva svojih valuta niskima kako bi potaknule izvoz. U takvome okruženju euro je prema dolaru oslabio na 1,3895 dolara. Izgubio je na vrijednosti i prema jenu, kliznuvši na 112,93 jena. Dolar je također bio u minusu prema japanskoj valuti, te se njime trgovalo po 81,28 jena. Euro je prema dolaru oslabio unatoč izvješću koje je u petak pokazalo poboljšano povjerenje njemačkih kompanija u listopadu. Tako je odgovarajući indeks instituta Ifo dosegnuo najvišu razinu od svibnja 2007. od 107,6 bodova, sa 106,8 bodova u rujnu.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙