FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Promjene u Lisabonskom ugovoru oko kojih su se složile Njemačka i Francuska radi jačanja financijske discipline mogle bi pomoći Hrvatskoj u ispunjenju njezina cilja da 2012. godina postane članicom EU-a. Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy dogovorili su se početkom ovoga tjedna da je potrebno dopuniti Lisabonski ugovor kako bi se moglo kažnjavati zemlje s prevelikim proračunskim manjkovima. Budući da se svaka promjena u Ugovoru mora ratificirati u svim zemljama članicama, najprihvatljivijim načinom da se to učini smatra se ratificiranje tih promjena zajedno s hrvatskim pristupnim ugovorom. Hrvatska bi u proljeće sljedeće godine trebala završiti pregovore, a do kraja mađarskoj predsjedništva potpisati ugovor o pristupanju Europskoj uniji, koji onda moraju ratificirati sve zemlje članice. U usuglašenoj izjavi čelnika Njemačke i Francuske kaže se da promjene Lisabonskog ugovora vezane uz financijsku disciplinu trebaju biti "prihvaćene i ratificirane prije 2013. godine".

BERLIN - Njemačka je ponovno motor rasta Europe, ustvrdio je njemački ministar gospodarstva, objavivši da je vlada u Berlinu udvostručila prognoze o rastu BDP-a u ovoj godini, a za iduću godinu predvidjela stabilan rast. Najveće europsko gospodarstvo ove bi godine trebalo ostvariti rast od 3,4 posto, dok bi u idućoj rast trebao usporiti na 1,8 posto, kazao je Rainer Bruederle. To predstavlja oštru korekciju ranijih procjena, kojima je vlada u Berlinu u travnju prognozirala rast od 1,4 posto u 2010. i 1,6 posto u 2011. Revidirane brojke sada su više u skladu s prognozama drugih gospodarskih institucija. Pretpostavljam da će u idućih otprilike pet godina rast biti u visini oko dva posto, prognozira Bruederle.

BRUXELLES - Europska unija u četvrtak je isplatila Latviji četvrtu tranšu zajma u iznosu od 200 milijuna eura. Latvijske državne financije doživjele su kolaps u 2008. nakon što je došlo do urušavanja pregrijanog gospodarstva tog jednog od triju nekadašnjih baltičkih tigrova. U siječnju 2009. priskočili su joj u pomoć Europska unija, Međunarodni monetarni fond (MMF) i regionalni zajmodavci ukupno 7,5 milijardi eura vrijednim paketom zajmova, koje su uvjetovali radikalnim fiskalnim reformama. U sklopu toga paketa EU se obvezao odobriti zajmove ukupne vrijednosti 3,1 milijardu eura. Europska komisija isplatila je četvrtu tranšu zajma EU-a Latviji, nakon što je pozitivno ocijenila ispunjenje gospodarskih uvjeta na koje se obvezala latvijska vlada za dobivanje dogovorenih zajmova, navodi se u priopćenju Komisije.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je Estoniji na ispunjavanju kriterija za uvođenje eura. "Dobar je i poštovanja vrijedan znak što je Estonija u gospodarski teškim vremenima ispunila sve kriterije za uvođenje eura", rekla je Merkel u razgovoru s estonskim premijerom Andrusom Ansipom u Berlinu. Estonija će 1. siječnja 2011. postati 17. članica eurozone. Ansip je rekao da je njegova zemlja brzo reagirala na globalnu gospodarsku krizu, te istaknuo da ona neće biti teret drugim članicama eurozone. Ansip je također podržao njemački prijedlog da se izmijene europski ugovori radi jačanja proračunske discipline.

HELSINKI - Vodeći proizvođač mobitela u svijetu Nokia izvijestio je da je u trećem tromjesečju ponovno poslovao u plusu sa 529 milijuna eura. U istom tromjesečju lani tvrtka je zabilježila gubitak od 913 milijuna eura. Neto prihodi porasli su u ovogodišnjem trećem tromjesečju za pet posto i iznosili su 10,27 milijardi eura, u skladu s očekivanjima analitičara. U odnosu na prethodna tri mjeseca povećani su za tri posto. Razočarao je podatak o padu tržišnog udjela u trećem tromjesečju na 30 posto, s 34 posto u istom razdoblju lani, odnosno 33 posto u prethodna tri mjeseca. Tvrtka je najavila da će ukinuti 1.800 radnih mjesta širom svijeta u sklopu nastojanja u smjeru učinkovitijeg poslovanja.

LONDON - Britanski farmaceutski div GlaxoSmithKline izvijestio je o 3,5 posto nižoj dobiti u trećem tromjesečju zbog konkurencije generičkih lijekova i europske i američke zabrane lijeka za dijabetes Avandia. Za tri mjeseca do 30. rujna GSK je izvijestio o neto dobiti od 1,29 milijardi funti (dvije milijarde dolara), u odnosu na 1,34 milijarde ostvarene godinu ranije. Prihodi su stagnirali i iznosili su 6,8 milijarde funti, odnosno porasli su za dva posto ako se isključi utjecaj valutnih tečajeva. Kompanija je povisila dividendu u trećem tromjesečju za sedam posto na 16 penija. Izvršni direktor Andrew Whitty rekao je da grupa očekuje pad prihoda u trećem tromjesečju za dva posto zbog američke reforme sustava zdravstvene zaštite i mjera smanjenja potrošnje europskih vlada.

LONDON - Euro je u četvrtak ojačao prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima valuta, poduprt naviše revidiranim prognozama njemačkog gospodarskog rasta u 2010. U takvom je okruženju euro prema dolaru ojačao na 1,4023 dolara. Dobio je na vrijednosti i prema jenu, te se njime trgovalo po 113,61 jen. Dolar je pak bio u minusu i prema japanskoj valuti, kliznuvši na 81,01 jen. Britanska je funta potonula prema euru i dolaru nakon objave podataka koji su pokazali neočekivani pad prometa u maloprodaji u rujnu. Analitičari ocjenjuju da ti podaci signaliziraju mogućnost novih poticajnih mjera britanske središnje banke. Funtom se tako trgovalo po 1,5786 dolara, a kliznula je i na 88,83 penija za euro.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙