FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 28. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) povisila je u četvrtak prognozu rasta za gospodarstva u nastajanju u regiji istočne i srednje Europe, te srednje Azije, dok su prognoze za Hrvatsku pogoršane. U EBRD-u sada procjenjuju da će u ovoj godini regija zabilježiti prosječnu stopu rasta od 4,2 posto, koja bi u idućoj godini trebala kliznuti na 4,1 posto. U srpanjskim prognozama EBRD je za ovu godinu očekivao rast od 3,5 posto, te od 3,9 posto u 2011. Hrvatska će pak u ovoj godini zabilježiti dublji pad no što je EBRD prognozirao u srpnju. Tako bi se aktivnosti u hrvatskom gospodarstvu u 2010. trebale smanjiti za 1,5 posto, nasuprot u srpnju prognoziranom padu od 1,3 posto. Rast bi pak u idućoj godini trebao iznositi 1,9 posto, dok je u srpnju EBRD prognozirao stopu rasta od 3,0 posto. Hrvatsku i dalje pritišće veliki dug javnog sektora, a i neke ključne industrije još uvijek zahtijevaju značajnu, iako sve manju, državnu pomoć. Hrvatska je uvrštena u podregiju srednje Europe i Baltika, za koju je EBRD povisio prognozu rasta u ovoj godini na 2,2 posto, s 1,7 posto prognoziranih u srpnju. U 2011. rast bi trebao ubrzati na 3,0 posto, čime je neznatno snižena srpanjska prognoza o rastu u visini 3,1 posto.

ZAGREB - Gospodarska i poslovna klima u 16-članoj eurozoni poboljšane su u listopadu na najvišu razinu u posljednje približno tri godine iako je povjerenje potrošača ostalo nepromijenjeno, pokazala su u četvrtak odvojena izvješća Europske komisije. Indeks gospodarske klime Europske komisije u listopadu je porastao za 0,9 bodova na 104,1 bod, što je iznad njegova dugoročnog prosjeka, zahvaljujući velikim dijelom skoku indeksa u Francuskoj za 3,4 boda. Indeks je sada na najvišoj razini od prosinca 2007. kada je dosegao 105 bodova. Povjerenje potrošača ostalo je pak uglavnom nepromijenjeno u odnosu na rujan. Istodobno je 27-člana Europska unija, uključujući i važna gospodarstva Velike Britanije i Poljske, zabilježila indeks gospodarskog povjerenja također u visini 104,1 bod, nakon manjeg rasta od 0,5 bodova. U odvojenom izvješću EK je objavila i zaseban pokazatelj poslovne klime za eurozonu, koji je u listopadu također pokazao izrazitiji rast. Indeks je uvećan na 0,98 bodova, najvišu razinu od rujna 2007.

ŠANGAJ - Kina i Europska unija objavile su u četvrtak da će zajedničkim snagama financirati istraživanje koje bi trebalo rezultirati razvojem tehnologija za čišće, ekološki prihvatljivije i sigurnije zrakoplovstvo. Plan je najavljen na Svjetskoj izložbi u Šangaju u paviljonu zrakoplovstva i odražava ambiciju i rastući značaj Kine kao proizvođača zrakoplova, te europsku odlučnost da zadrži poziciju vodećeg igrača na ogromnom kineskom tržištu. Istraživanje će u početku obuhvatiti tri glavna projekta s ukupnim proračunom od 70,5 milijuna juana (10,5 milijuna dolara), koji će zajednički financirati Europska komisija i kinesko ministarstvo industrije i informacijske tehnologije.

PEKING - Zong Qinghou, proizvođač bezalkoholnih pića i Robin Li, suosnivač internetskog pretraživača, na vrhu su popisa kineskih milijardera kojih je ove godine 128, čime je Kina druga u svijetu iza Sjedinjenih Država s 400 imena, objavio je časopis Forbes. Zong Qinghou, 65-godišnji vlasnik industrije bezalkoholnih pića i mliječnih proizvoda Wahaha, popeo se ove godine na prvo s prošlogodišnjeg trećeg mjesta, jer mu je bogatstvo naraslo na 8 milijarda dolara. Robin Li, sa 7,2 milijarda dolara, skočio je s lanjskog 14. na 2. ovogodišnje drugo mjesto. Njegov internetski pretraživač Baidu zauzima 73 posto kineskog internetskog tržišta i najveći je u svijetu s 420 milijuna korisnika. "Broj (kineskih) milijardera na popisu narastao je na 128, a lani ih je bilo 79", rekao je Russell Flannery, čelnik Forbesova ureda u Šangaju. Popis za 2010. pokazuje da se sve više Kineza bogati u farmaceutskoj industriji i trgovini na malo što je odraz rasta domaće potrošnje u Kini i ulaganja u zdravstveni sektor.

PEKING - Kinesko superračunalo postiglo je najbrže svjetsko vrijeme obrade podataka i, kako izgleda, preuzelo primat od svog takmaca iz SAD-a, izviješteno je u četvrtak. Superračunalo Tianhe-1A postiglo je stalnu brzinu obrade od 2.51 petaflopa, odnosno 2.51 kvadrilijuna kalkulacija u sekundi, po kineskoj listi najsnažnijih 100 računala 2010. Tianhe-1A sustav, koji je u lipnju bio sedmo najbrže računalo na svijetu, izbit će na vrh globalne liste računala ako ostala računala ne promijene svoje performanse, rekla je u izjavi korporacija NVIDIA iz SAD-a koja je kinesko superračunalo opskrbila sa 7000 grafičkih procesora (GPU). Superračunalo je već počelo probno razdoblje korištenja za klijente među kojima su meteorološki ured Tianjina i nacionalna naftna kompanija, izvijestila je kineska novinska agencija Xinhua.

LONDON - Dolar je u četvrtak oslabio prema euru i jenu na međunarodnim tržištima valuta, nakon što su nagađanja o razmjerima i vremenskom okviru ublažavanja američke monetarne politike radi poticanja gospodarstva potaknula rasprodaje američke valute i kupovinu eura i ostalih valuta. Euro je prema dolaru ojačao 0,6 posto na 1,3849 dolara. U istom je postotku zelena novčanica oslabila i prema jenu, te se njome trgovalo po 81,26 jena. Analitičari napominju da je dolar dodatno pritisnulo smanjenje razlike u prinosima na 10-godišnje američke državne obveznice i na one članica eurozone. Pritom analitičari upozoravaju da bi rast eura mogao biti kratkog daha, s obzirom na bojazni povezane sa stanjem u bankama eurozone i dužničke probleme članica eurozone. Jen pak nije reagirao na odluku japanske središnje banke o zadržavanju ključnih kamatnih stopa nadomak nuli. BoJ se istodobno suzdržao od dodatnih mjera kojima bi obuzdao jačanje domaće valute. Stoga se dolar zadržao neposredno iznad najniže razine prema jenu u 15 godina od 80,41 jen, dosegnute u prvoj polovini tjedna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙