FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija pozvala je u ponedjeljak svoje trgovinske partnere da ukinu protekcionističke barijere kako ne bi ugrožavali oporavak svjetskog gospodarstva, predstavljajući izvješće o tom pitanju u povodu predstojećeg summita G20 u Seulu. "Budući da je gospodarski oporavak još krhak, velika svjetska gospodarstva trebaju ukinuti mjere ograničavanja trgovine koje blokiraju rast. Moramo ukinuti te zapreke kako bi se svjetsko gospodarstvo oporavilo", rekao je europski povjerenik za trgovinu Karel de Gucht. "G20 mora preuzeti vodeću ulogu u tom pitanju na summitu u Seulu" 11. i 12. studenoga, dodao je. Po izvješću Europske komisije, glavni trgovinski partneri EU-a uveli su od početka financijske krize 2008. godine 332 mjere ograničavanja trgovine. Samo od svibnja do rujna ove godine uvedeno je 66 novih mjera. Osim toga, od jeseni 2008. ukinuto je jedva deset posto protekcionističkih mjera (37), ističe EK. Riječ je o mjerama kao što su zabrane uvoza, povećanje carina ili politike promicanja kupnje nacionalnih proizvoda. Najviše ih je zabilježeno u Rusiji (60) i Argentini (62), a slijede Indonezija (34), SAD (23) i Kina (20).

LONDON - Britanski premijer David Cameron pozvao je kompanije da usmjere veći dio dobiti u razvoj, obećavši da će vlada nastojati uvjeriti banke da povećaju kreditne plasmane malim poduzećima kako bi se potaknulo zapošljavanje nakon najavljenih oštrih rezova javne potrošnje. „Stanje u bilancama britanskih kompanija popravlja se, s obzirom da pokazuju relativno snažnu dobit“, kazao je Cameron na godišnjoj konferenciji Udruženja britanske industrije. „Želimo li da rast ponovno bude snažan, ta se dobit mora pretočiti u produktivna ulaganja“. Premijer je također najavio da će vlada u sljedeće četiri godine uložiti 200 milijuna funti u istraživanje novih tehnologija, na čemu bi trebala surađivati sveučilišta i tvrtke.

LONDON - British Petroleum objavio je u ponedjeljak da je dogovorio prodaju četiri naftna polja u Meksičkom zaljevu japanskoj kompaniji Marubeni za 650 milijuna dolara, a za potrebe isplate naknada štete povezane s izlijevanjem nafte iz platforme Deepwater Horizon. Prodaju moraju odobriti regulatorna tijela, pri čemu je tvrtka donijela odluku o tome sedam mjeseci nakon što je kupila prava za eksploataciju u sklopu većih sporazuma s Devon Energyjem, koja uključuju imovinu u Meksičkom zaljevu, Brazilu i Azerbajdžanu. „Kada je BP kupio imovinu Devona u Meksičkom zaljevu, bilo je jasno da se ta četiri polja ne uklapaju s ostatkom našeg poslovanja u regiji. Stoga smo odlučili da će ona biti vrijednija nekoj drugoj tvrtci nego nama", priopćila je tvrtka u Londonu. Magnolia, Merganser, Nansen i Zia četiri su naftna i plinska polja kapaciteta 15 tisuća barela nafte dnevno. BP je također izvijestio da prodaja četiri polja neće utjecati na druge interese tvrtke u Meksičkom zaljevu, gdje BP i dalje ostaje najveći proizvođač nafte i plina s najvećim pravima na eksploataciju i neto proizvodnjom u visini 400 tisuća barela nafte dnevno.

BEČ - Austrijska naftna i plinska kompanija OMV objavila je da turski ogranak Petrol Ofisi u budućnosti želi preusmjeriti s prodaje benzina na proizvodnju električne energije. Kako je dalje priopćeno, OMV je u prošli petak potpisao milijardu eura vrijedan sporazum o povećanju udjela u tom najvećem turskom operateru benzinskih postaja na gotovo 96 posto. Udio od približno 54 posto dionica kupio je od turske medijske i energetske grupe Dogan, navodi se dalje u priopćenju. U listopadu je austrijska grupa izgradila temelje za elektranu na pogon prirodnim plinom u turskoj pokrajini Samsun, buduću prvu elektranu OMV-a. „Želimo da Petrol Ofisi ne bude aktivan samo u segmentu nafte, nego i plina i električne energije“, kazao je čelnik OMV-a na tiskovnoj konferenciji održanoj putem telefonske veze. Napomenuo je i da Petrol Ofisi neće sudjelovati u OMV-ovu partnerstvu u projektu gradnje plinovoda Nabucco kojim će se Europi preko Turske dopremati plin s Bliskog Istoka i srednje Azije.

SEUL - Južna Koreja poslala je u ponedjeljak sporazum o slobodnoj trgovini s Europskom unijom parlamentu na usvajanje, čime želi zauzvrat osigurati širi pristup na tržište Unije, inače drugog po veličini južnokorejskog trgovinskog partnera, nakon Kine. "Očekuje se da će sporazum o slobodnoj trgovini između Južne Koreje i EU-a stupiti na snagu u srpnju 2011., čim bude završena procedura parlamentarne ratifikacije na obje strane", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova i trgovine Kim Young-Sun. Južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak potpisao je sporazum 6. listopada u Bruxellesu. Sporazum zahtijeva od 27-članog EU-a i Južne Koreje ukidanje 98,7-postotnih carina na industrijske i poljoprivredne proizvode u roku od pet godina.

NEW DELHI - Indijski je izvoz u rujnu porastao 23,2 posto na 18 milijardi dolara, dosegnuvši najvišu razinu u dvije godine zahvaljujući snažnom rastu prodaje dragulja, nakita i odjeće, objavili su dužnosnici indijske vlade. Izvoz je u rujnu prvi puta nadmašio razine iz fiskalnih godina 2008/2009. i 2009/2010., kazao je indijski ministar trgovine Rahul Khullar. Indija je na dobrom putu da premaši prognozu o prognoziranoj vrijednosti izvoza u cijeloj fiskalnoj godini od 200 milijardi dolara. Indijska fiskalna godina počinje 1. travnja. U šestomjesečnom razdoblju zaključno s krajem rujna ukupna vrijednost izvoza iznosila je 103,3 milijarde dolara, što je čak 27,6 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, dodao je ministar Khullar.

TOKIO - Japan i Indija u ponedjeljak su se dogovorili osnažiti strateške veze između njihovih gospodarstava, čime Tokio među ostalima želi otkloniti rizik sve veće ovisnosti o njegovu velikom takmacu Kini. Indijski premijer Manmohan Singh i japanski premijer Naoto Kan dogovorili su sporazum o bilateralnom gospodarskm partnerstvu i pozvali na brzi dogovor o civilnom nuklearnom sektoru koji bi japanskim tvrtkama omogućio pristup brzo rastućem indijskom tržištu. Premijeri dviju zemalja su se također dogovorili održavati godišnje ministarske sastanke. Trgovinska razmjena između Japana i Indije, drugog i treće gospodarstva Azije, je 11,55 milijardi dolara, što je tek četiri posto od japanske razmjene s Kinom.

MADRID - S više od 2.000 kilometara željezničke pruge, Španjolska će u prosincu postati vodeća u Europi, a ulaganje u željeznicu za vladu socijalista recept je za izlazak iz krize, koja je toj zemlji donijela 20-postotnu nezaposlenost. Kada se 18. prosinca svečano otvori četvrta u nizu linija: Madrid-Valencija, Španjolska će imati prugu za vlak velikih brzina dulju od 2.000 kilometra. Time će prestići Francusku ili Njemačku, a sa 7.000 kilometara pruge za vlak velikih brzina planiranih do 2015., postat će treća u svijetu nakon Kine i Japana. Vlada socijalista stavila je infrastrukturu na prvo mjesto kao put za izlazak iz krize u koju je zemlja zapala 2008. Pruga Madrid-Valencija stajat će 6 milijardi eura i skratiti put s 4 sata na 90 minuta. Studija procjenjuje da nova linija donosi izravno ili neizravno 136.000 radnih mjesta.

LONDON - Dolar je u ponedjeljak potonuo na najnižu razinu u 15 godina prema jenu na međunarodnim tržištima, a oslabio je i prema euru nakon što sastanak ministara financija G20 nije iznjedrio konkretne obveze glede devalvacije valuta. U takvom okruženju dolar je do podneva potonuo na 80,50 jena, nakratko se spustivši i na 80,41 jen, nanižu razinu od travnja 1995. Euro je prema dolaru ojačao na 1,4035 dolara. Prema jenu je izgubio na vrijednosti, te se njime trgovalo po 112,98 jena. Rasprodaja dolara nastavljena je nakon što su se ministri na sastanku u Južnoj Koreji protekloga vikenda složili da je treba izbjegavati devalvaciju valuta, ali nisu pritom preuzeli nikakve konkretne obveze. Trgovci dodatno pritišću dolar spekulacijama da japanska vlada neće moći ponovno intervenirati na tržištima neposredno nakon sastanka G20.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙