FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 20. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BEČ - Nastavak održivog oporavka europskih gospodarstava u 2010. i 2011. ovisi o daljnjem jačanju povjerenja u bankovni sustav i o razboritoj fiskalnoj disciplini koja neće zagušiti gospodarski rast, priopćio je u srijedu Međunarodni monetarni fond (MMF). Oporavak će biti nešto sporiji nego što je bio slučaj u prošlosti i bit će snažniji u gospodarstvima u nastajanju u istočnoj Europi nego u naprednima na Zapadu, zaključio je MMF u regionalnim gospodarskim prognozama za Europu. "Ključni je uvjet za ostvarivanje našeg središnjeg scenarija vrlo odlučna primjena mjera", upozorio je vršitelj dužnosti direktora MMF-ovog europskog odjela Aja Chopra na tiskovnoj konferenciji u Beču. Naglasio je da prilikom kreiranja gospodarske politike posebnu pozornost treba posvetiti adekvatnoj fiskalnoj politici, koju će pritisnuti potreba za financiranjem proračunskih manjkova nakon primjene poticajnih mjera. U MMF-u izdvajaju i dokapitalizaciju banaka i povjerenje u financijske tvrtke, te poboljšanu fleksibilnost tržišta rada, proizvoda i usluga.

BRUXELLES/STRASBOURG - Europski parlament utvrdio je u srijedu, na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, svoj prijedlog europskog proračuna za 2011. na temelju kojeg će krajem ovoga mjeseca pregovarati sa zemljama članicama o konačnom iznosu zajedničkog proračuna. Velika većina zastupnika glasovala je za prijedlog proračuna u iznosu od 142,65 milijardi eura preuzetih obveza, od kojih bi 130,14 milijardi trebalo biti realizirano u sljedećoj godini. Europski proračun se iskazuje na dva načina, odvojeno se prikazuju preuzete obveze, odnosno s jedne strane rashodi koji su vezani za aktivnosti dulje od jedne financijske godine, te s druge strane rashodi koji pokrivaju aktivnosti iz tekuće i prijašnjih financijskih godina, koji su stvarno isplaćeni u toj godini. Na temelju izglasanog prijedloga, Parlament će s Vijećem EU-a za tjedan dana, 27. listopada, započeti pregovore o usuglašavanju stajališta, što je postupak koji traje najviše tri tjedna. Očekuje se da će konačni proračun za 2011. godinu biti izglasan sredinom studenoga.

BRUXELLES/STRASBOURG - Europski parlament izglasao je u srijedu na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu izmjene direktive kojima se postrožuju pravila o rokovima plaćanja, što bi posebice trebalo pomoći malim i srednjim poduzećima. Izmijenjenu direktivu treba još potvrditi Vijeće EU-a, a stupit će na snagu 20 dana po objavi u službenom glasilu EU-a. Novim propisima određuje se državnim vlastima i poduzećima rok za plaćanje malim privatnim poduzećima od najviše 30 dana, te pripadajuće kamate u slučaju kašnjenja isplata. Standardni rok za plaćanje od 30 dana vrijedi za državni i za privatni sektor. Samo u iznimnim okolnostima može se produljiti rok plaćanja od 30 dana, ali on nikada ne smije prekoračiti 60 dana. Javne zdravstvene ustanove moći će svoje račune podmirivati u roku od 60 dana.

BRUXELLES - Europska komisija predstavila je u srijedu nacrt radikalnih mjera za pomoć bankama u financijskim problemima, čiji je glavni cilj da teret rješavanja problema bude isključivo na dioničarima i kreditorima, a ne na poreznim obveznicima. Predlaže se da se supervizorima dadu ovlasti za privremenu obustavu isplate dividendi, smjena menadžera odnosno nametanje prodaje imovine kako bi se vlade poštedjele dvojbe: trebaju li dopustiti da banka propadne, uz opasnost da se destabilizira čitav financijski sustav ili prebaciti troškove spašavanja na leđa poreznih obveznika. Europski povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier predložio je paneuropski sustav koji bi omogućio primjereni postupak gašenja posrnulih banaka, pri čemu bi 'račun' plaćali ulagači, a ne porezni obveznici. Sveeuropski pristup smatra nužnim kako bi se obuhvatilo banke koje posluju u više zemalja. Komisija se sprema iznijeti konkretne zakonske prijedloge do proljeća. Sve zakonske prijedloge moraju odobriti vlade zemlja članica EU-a i Europski parlament.

BRUXELLES - Čelnici Europske unije spremaju se upozoriti članice vodećih gospodarstava svijeta G20, poput Kine, da ne bi trebale manipulirati valutama, pokazuju interni dokumenti pripremljeni za predstojeći europski summit. Europska unija naglašava da treba izbjegavati promjene valutnih tečajeva čiji je cilj ostvarivanje kratkoročne koristi na području konkurentnosti, stoji u nacrtu deklaracije sa summita EU-a koji će biti održan 28. i 29. listopada, a dobila ga je na uvid agencija dpa. Nacrt sadrži zahtjeve koje će EU iznijeti na summitu skupine 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20, koji će 11. i 12. studenog biti održan u Seulu.

BERLIN - Njemačka Vlada je više nego udvostručila prognozu rasta najvećeg europskog gospodarstva u ovoj godini, na 3,4 posto, kazali su službeni izvori njemačkoj novinskoj agenciji DPA. Njemački ministar gospodarstva Rainer Bruederle službeno će objaviti nove prognoze u četvrtak. Vlada je za ovu godinu očekivala rast u visini 1,4 posto. U skladu s novim vladinim prognozama, Njemačka komora za industriju i trgovinu (DIHK) također je u srijedu povisila prognozu rasta u ovoj godini na 3,4 posto, s do sada prognoziranih 2,3 posto. U DIHK-u očekuju 300 tisuća novih radnih mjesta u sljedećoj godini.

ATENA/BRUXELLES - Očekivana odluka Europske unije o reviziji podataka o grčkom proračunskom manjku i dugu odgođena je do sredine studenog. Očekivalo se da će europski statistički ured Eurostat objaviti nove podatke za razdoblje od 2006. do 2009. Izaslanstvo Eurostata još uvijek u Ateni provjerava grčke podatke koji će stoga biti objavljeni nešto kasnije, kazao je u srijedu njemačkoj agenciji dpa Amadeu Altafaj, glasnogovornik povjerenika EU-a za gospodarstvo Ollija Rehna. Grčki proračunski podaci bit će objavljeni 15. studenog, objavio je Altafaj. Sve ostale članice EU-a bit će obuhvaćene priopćenjem Eurostata koje će biti objavljeno 22. listopada, dodao je.

LONDON - Britanska Vlada najavila je da će podići dobnu granicu za umirovljenje i srezati izdavanja za socijalnu skrb u sklopu četverogodišnjeg plana drastičnog smanjenja državne potrošnje. Dob za odlazak u mirovinu za muškarce i žene bit će do 2020. podignuta na 66 godina, dodao je. Danas mnoge zemlje podižu dobnu granicu za umirovljenje i to bi do kraja novog saziva parlamenta trebalo donositi godišnje uštede veće od pet milijardi funta (7,9 milijardi dolara). U planu je i smanjenje proračuna za socijalnu skrb, i to za dodatnih sedam milijardi funta, povrh u lipnju projiciranih rezova u visini 11 milijardi.

LONDON - Dolar je u srijedu oslabio prema košarici valuta na međunarodnim tržištima nakon što je splasnuo šok zbog neočekivanog povećanja kineskih kamatnih stopa i obnovljen je apetit za valutama viših prinosa. Euro je prema dolaru ojačao 0,1 posto na 1,3836 dolara, nakon pada za 1,6 posto dan ranije. Ojačao je i prema jenu, na 112,21 jen. Dolar je pak oslabio prema japanskoj valuti, za 0,3 posto, te se njime trgovalo po 81,24 jena. Među ostalim valutama isticala se u srijedu britanska funta, koja je oslabila prema dolaru i euru nakon. Funta je tako kliznula na 88,04 penija za euro. Bila je na gubitku i prema dolaru, te se njome trgovalo po 1,5717 dolara.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙