FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 29. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Čelnici Europske unije završili su u petak popodne dvodnevni summit u Bruxellesu čiji je glavni ishod dogovor o pokretanju postupka promjena Lisabonskog ugovora kako bi se dobila pravna podloga za uspostavu stalnog mehanizma za rješavanje mogućih dužničkih kriza u eurozoni. Čelnici su podržali reformu Pakta o stabilnosti, koji sadrži pravila za očuvanje stabilnosti zajedničke valute, na temelju izvješća koje je pripremila radna skupina na čelu s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyom. "Jučer smo donijeli važne odluke kako bi ojačali euro. Potporom izvješću radne skupine i odlukom o nastavku rada na kriznom mehanizmu za eurozonu, Europsko vijeće je postiglo čvrsti dogovor za jačanje eura", rekao je na završnoj konferenciji za novinare Van Rompuy. Promjene ugovora moraju stupiti na snagu najkasnije u svibnju 2013. godine, kada prestaje važiti sadašnji privremeni fond za financijsku stabilnost eurozone. Čelnici 27 zemalja članica također su podržali niz strožih proračunskih pravila koja predviđaju mogućnost strožih sankcija protiv zemalja s velikim proračunskim manjkom, čak i prije nego što on dosegne gornju dopuštenu razinu od tri posto BDP-a ili ako se njihov javni dug ne smanjuje dovoljno brzo. Na summitu je također zatraženo od velikih svjetskih sila da "izbjegnu rat valutama", pred sastanak na vrhu G20 u Seulu. EU "naglašava potrebu da se izbjegne svaki oblik protekcionizma i kretanje tečajeva s ciljem izvlačenja kratkoročne koristi", kaže se u završnom tekstu.

BRUXELLES - Konkurentnost bi trebala biti težište buduće europske industrijske politike, upozorio je povjerenik EU-a za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani, čime bi se trebao utrti put oporavku industrijske proizvodnje i otvaranju do pet milijuna radnih mjesta u idućih deset godina. Tajani je objavio prijedloge koji bi trebali pomoći oporavku europske industrije. Trenutno je industrijska proizvodnja još uvijek 12 posto ispod razine od prije dvije godine. Stoga predlaže da se u budućnosti prije uvođenja propisa ispita njihov utjecaj na konkurentnost. Postojeći propisi također bi se trebali podvrgavati provjerama kako bi se spriječio njihov kumulativni utjecaj na troškove europskih tvrtki. Predloženo je i godišnje izvješće o konkurentnosti zemalja-članica, te o njihovim mjerama na području industrijske politike i postignutim rezultatima. Prijedlog je i da se prije potpisivanja budućih trgovinskih sporazuma također provjeri njihov utjecaj na konkuretnost europskih tvrtki. Europa mora stvoriti novi model rasta koji će se temeljiti na industrijskom sektoru, ističe Tajani.

WASHINGTON - Američki BDP porastao je u trećem tromjesečju za 2,0 posto, pokazale su u petak objavljene prve procjene američkog ministarstva trgovine, čime su potvrđena očekivanja analitičara. U prethodnom tromjesečju aktivnosti su porasle za 1,7 posto, čime je znatno usporen rast iz prva tri ovogodišnja mjeseca kada je gospodarstvo poraslo za 3,7 posto. Analitičari upozoravaju da 2,0-postotni rast nije dovoljno snažan da vidljivo utječe na visoku stopu nezaposlenosti u SAD-u. Za njezino smanjenje stopa rasta trebala bi biti barem dvostruko veća. Glavni oslonac rasta u razdoblju od srpnja do rujna bila je osobna potrošnja, koja je porasla za 2,6 posto, u odnosu na 2,2-postotni rast u prethodnom tromjesečju. Kočnica je pak bio skok uvoza za 17,4 posto, koji je tako nastavio snažno rasti, iako gotovo upola sporijim tempom nego u prethodna tri mjeseca kada je poskočio za čak 33,5 posto. Izvoz je u trećem tromjesečju uvećan za skromnijih 5,0 posto, u odnosu na 9,1 posto u drugom tromjesečju.

PEKING - Kineska je vlada signalizirala da je zainteresirana za kupnju portugalskih državnih obveznica, ohrabrivši time vladu u Lisabonu koja se ne uspijeva dogovoriti s oporbom o smanjenju javne potrošnje kako bi se sredilo stanje u javnim financijama, prenose u petak europski mediji. "Kina je prilikom svih državnih posjeta uvijek izražavala pozitivan stav spram kupnje obveznica", kazala je kineska doministrica za vanjske poslove Fu Ying u razgovoru s novinarima u Pekingu uoči posjeta predsjednika Hu Jintaoa Portugalu idući tjedan. Njezina je najava naišla na pozitivan odjek u Lisabonu. "Interes Kine rezultat je uspješne strategije diversifikacije naše ulagačke baze", kazao je portugalski ministar financija Carlos Costa Pina za londonski financijski dnevnik Financial Times. Kina je portfelj već proširila i na državne obveznice Španjolske, još jedne proračunski posrnule zemlje eurozone.

LONDON - Dolar se u petak ponovno našao pod pritiskom na međunarodnim tržištima valuta nakon što je najnoviji podatak o rastu američkog BDP-a u trećem tromjesečju potvrdio očekivanja analitičara, dodatno potkrijepivši prognoze o novom krugu ublažavanja američke monetarne politike. Dolar je tako prema jenu oslabio 0,5 posto, na 80,66 jena, nakratko se spustivši i na 80,53 jena, nadomak najnižoj razini prema japanskoj valuti u 15 godina. Euro bio na još većem gubitku prema jenu, kliznuvši za jedan posto na 111,65 jena. Izgubio je na vrijednosti i prema dolaru, kliznuvši 0,3 posto na 1,3883 dolara. Neposredno nakon objave podataka o američkom BDP-a u trećem tromjesečju nakratko je poskočio na 1,3891 dolara. Među ostalim valutama u petak se isticao jen koji je ojačao na krilima nesklonosti ulagača riziku nakon objave podataka o padu japanske industrijske proizvodnje i prometa u njemačkoj maloprodaji u rujnu. Stoga su potražili utočište u imovini koju smatraju manje rizičnom, uključujući i japansku valutu. "Jen jača na krilima rasta averzije prema riziku nakon objave japanskih podataka", ocjenjuje valutni strateg Manuel Oliveri iz UBS-a u Zuerichu.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙