FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze oslabile, dolar ojačao

Autor: neba
TOKYO, 18. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, dok se tečaj dolara prema košarici valuta blago oporavio, odmaknuvši se od najnižih razina u 10 mjeseci, na koje je pao prošloga tjedna.

Na burzama u Hong Kongu i Južnoj Koreji cijene su dionica do 7,30 sati pale više od 1 posto, a u Singapuru, Australiji i Indiji između 0,3 i 0,8 posto.

Na Tokijskoj i Šangajskoj burzi vodeći su indeksi balansirali na rubu pozitivnog i negativnog područja, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,9 posto.

U petak je predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke naznačio da bi Fed mogao dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Međutim, najave ubrizgavanja svježih milijardi dolara u gospodarstvo potaknule su odljev kapitala iz razvijenih u tržišta u razvoju, gdje su prinosi znatno veći, što izaziva jačanje njihovih valuta. Zbog toga neke od tih država nastoje kontrolirati taj priljev kapitala da ne bi naštetio njihovim gospodarstvima.

Zbog valutnih oscilacija jačaju tenzije između razvijenih i zemalja u razvoju, pa se očekuje da će to pitanje dominirati na sastanku lidera Skupine G20 najvećih gospodarstava svijeta, koji će se krajem ovoga tjedna održati u Južnoj Koreji.

Slabljenje dolara proteklih je tjedana izazivalo rast cijena sirovina, no jutros je američka valuta ojačala, pa je cijena zlata pala za 0,7, a srebra za više od 2 posto.

Terminska cijena nafte pala je, pak, za 40-ak centi, na 80,80 dolara po barelu.

Nakon što je u petak zaronio na samo 76,14 bodova, najnižu razinu od prosinca prošle godine, jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 77,40 bodova.

Pritom je dolar ojačao prema europskoj valuti, pa je tečaj eura pao s 1,3980 dolara, koliko je iznosio u petak, na 1,3880 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, dolar se stabilno kreće na razinama od petka - oko 81,40 jena.

Tečaj eura prema japanskoj valuti pao je, međutim, sa 113,90 jena, koliko je iznosio u petak, na 112,60 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙