FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze pale, dolar ojačao nakon povećanja kamata u Kini

Autor: neba
TOKYO, 20. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale jer se ulagači plaše usporavanja rasta kineskog gospodarstva, nakon što je tamošnja središnja banka neočekivano povećala kamatne stope po prvi puta od 2007. godine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,6 posto, a u jednom je trenutku zaronio i više od 2,2 posto.

Cijene dionica u Indiji, Singapuru, Australiji i Hong Kongu pale su između 0,1 i 0,7 posto, dok je burzovni indeks u Šangaju porastao za 1, a u Južnoj Koreji za 0,7 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku oko 0,4 posto.

Kako bi spriječila jačanje inflacije, kineska središnja banka neočekivano je jučer povećala ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, na 2,50 posto.

"Nije sasvim jasno je li to središnja banka započela ciklus povećanja kamata pod pritiskom bujanja cijena imovine i priljeva inozemnog kapitala, no taj potez jasno pokazuje da su monetarne vlasti zabrinute zbog jačanja inflacije i rasta cijena nekretnina", kaže Guo Yanling, analitičar u tvrtki Shanghai Securities.

Neki analitičari smatraju da taj potez pokazuje da Peking i Washington počinju surađivati kako bi ublažili tenzije na valutnim tržištima u svijetu.

Amerikanci, naime, već dulje vrijeme traže bržu aprecijaciju kineske valute prema američkoj, no Kinezi ne dozvoljavaju veći rast tečaja juana prema dolaru.

Povećanje kamata moglo bi usporiti rast kineskog gospodarstva, što bi izazvalo pad potražnje za sirovinama, s obzirom da je Kina najveći svjetski uvoznik sirovina.

Zbog toga je jučer terminska cijena nafte potonula više od 4 posto, što je njezin najveći dnevni pad u osam mjeseci, zaronivši ispod razine od 80 dolara po barelu.

Osim zbog strahovanja od slabljenja kineske potražnje, cijene sirovina su pod pritiskom i zbog jačanja dolara.

Povećanja kamata u Kini izazvalo je na valutnim tržištima već jučer snažan rast dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, stabilizirao se jutros oko 78 bodova, dok je jučer skočio 1,6 posto. Još krajem prošloga tjedna pao je na samo 76,14 bodova, najnižu razinu od prosinca prošle godine.

Pritom je dolar osjetno ojačao prema europskoj valuti, pa je tečaj eura pao s jučerašnjih 1,3910 na 1,3770 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, tečaj dolara stabilno se kreće oko 81,40 jena.

Europska je valuta oslabila i prema japanskoj, pa je tečaj eura pao s jučerašnjih 113,30 na 112,00 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙