FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze pale, dolar stabilan

Autor: neba
TOKYO, 15. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim su tržištima cijene dionica jutros oslabile, prateći jučerašnji pad na Wall Streetu, dok se tečaj dolara stabilizirao, no i dalje se u odnosu na košaricu valuta kreće nedaleko najnižih razina u 10 mjeseci.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,9 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Indiji pale između 0,1 i 0,5 posto.

U Šagnaju su cijene dionica skočile više od 2 posto, u Singapuru oko 0,7 posto, dok se južnokorejski Kospi indeks kreće na rubu pozitivnog i negativnog područja.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,5 posto.

Azijske ulagače na oprez je natjerao jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, posebice u bankarskom sektoru, nakon otvaranja istrage o mogućim nezakonitostima u ovrhama nad kućama, koje bi mogle skupo koštati banke.

Ulagače je razočarao i podatak da je prošloga tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u porastao za neočekivano snažnih 13.000, na 462.000, što pokazuje da je tamošnje tržište rada i dalje nejako.

Zbog toga je, pak, sve čvršće uvjerenje ulagača da će američka središnja banka Fed dodatno olabaviti monetarnu politiku, što pritišće dolar.

Od početka rujna dolar je prema košarici valuta oslabio 7 posto, a jučer je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, pao na 76,54 boda, najnižu razinu od prosinca prošle godine.

Jutros se blago oporavio, no analitičari očekuju i daljnji pritisak na američku valutu.

Dolar se opravio i u odnosu na europsku valutu. Jučer se tečaj eura, po prvi puta od siječnja, probio iznad razine od 1,41 dolara, no jutros se kreće oko 1,4050 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara jutros se kreće oko 81,30 jena, nedaleko najniže razine u 15 godina od 81,19 jena, na koju je pao jučer.

Tečaj eura prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće na jučerašnjim razinama od oko 114,30 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙