FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze ojačale, dolar i dalje slabi

Autor: neba
TOKYO, 14. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros snažno porasle, posebice u rudarskom sektoru, jer je pad tečaja dolara na najnižu razinu u 10 mjeseci u odnosu na košaricu valuta potaknuo rast cijena sirovina, a pozitivno na ulagače utječu i dobri poslovni rezultati američkih kompanija.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1,8 posto, a više od 1 posto porasle su i cijene dionica u Hong Kongu te Australiji.

Burzovni indeksi u Singapuru, Indiji, Južnoj Koreji i Šangaju porasli su između 0,2 i 0,9 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 1 posto, dosegnuvši najvišu razinu od lipnja 2008. godine.

Bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza američkih kompanija potaknuli su jučer rast cijena dionica na Wall Streetu na nove najviše razine u pet mjeseci, što je ohrabrilo azijske ulagače.

Ponajviše su porasle cijene dionica u rudarskom sektoru jer je američka valuta nastavila slabiti, što je izazvalo rast cijena sirovina.

Tako je cijena zlata jutros porasla 0,4 posto, dosegnuvši novu rekordnu razinu od 1.376 dolara po unci, dok je terminska cijena nafte porasla za 80-ak centi, na 82,50 dolara po barelu.

Na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom jer se uskoro očekuje daljnje labavljenje monetarne politike američke središnje banke.

Jutros je ulagače iznenadila središnja banka Singapura zaoštravanjem monetarne politike, omogućivši tako jačanje svoje valute prema dolaru, što je također pritisnulo američku valutu.

Zbog toga je jutros dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio 0,7 posto, zaronivši na 76,55 bodova, najnižu razinu u ovoj godini.

Pritom je prema japanskoj valuti tečaj dolara pao s jučerašnjih 81,80 na 81,19 jena, novu najnižu razinu u 15 godina.

Cijena eura prema američkoj valuti porasla je, pak, s jučerašnjih 1,3965 na 1,4083 dolara, novu najvišu razinu u osam mjeseci.

Euro je ojačao i u odnosu na japansku valutu, pa je njegov tečaj porastao s jučerašnjih 114,20 na 114,35 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙