FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 26. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

NAGOJA - Sudionici globalne UN-ove konferencije o zaštiti prirodnih izvora pokušali su se u utorak dogovoriti kako prikupiti četiri milijarde dolara pomoći zemljama u razvoju za zaštitu tropskih šuma. Cilj je skupa u japanskom gradu Nagoji utvrditi ciljeve za zaštitu biljnih i životinjskih vrsta do 2020., usvojiti protokol o razmjeni genetskog materijala između država i tvrtki, te izdvojiti više novca za zaštitu prirode, posebno šuma. UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu procjenjuje da su se devedesetih godina 20. površine pod šumom širom svijeta smanjivale za 16 milijuna hektara godišnje, da bi to smanjenje u prošlom desetljeću usporilo na 13 milijuna hektara godišnje, pri čemu je najveći gubitak zabilježen u tropskim zemljama. Ministri pokušavaju postići partnerstvo 70 zemalja u potpori UN-ovom planu o nagrađivanju zemalja u razvoju koje čuvaju i obnavljaju šume.

BRUXELLES - Fleksibilno radno vrijeme dobro je i za radnike i za poslodavce, pokazalo je novo istraživanje Europske komisije. "Fleksibilno radno vrijeme, organizirano čuvanje djece i drugih uzdržavanih članova obitelji, te pravo na slobodne dane omogućuju više stope zaposlenosti i kod žena i kod muškaraca, kao i održivije stope nataliteta", rekla je europska povjerenica za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo Viviane Reding. Moramo nastaviti s napretkom postignutim u strukturama tržišta rada koje pogoduju obitelji: i fleksibilno radno vrijeme i rodna ravnopravnost važni su preduvjeti gospodarskog oporavka", istaknula je. Izvješće Europske komisije o "Fleksibilnom radnom vremenu i rodnoj ravnopravnosti" daje sveobuhvatni pregled postojećih praksi u 27 država članica EU-a i članicama Europskog gospodarskog prostora (EEA - Island, Norveška, Lihtenštajn i Švicarska).

LUXEMBOURG - Njemačka i Francuska mogle bi se suočiti s preprekama u pokušaju da osiguraju potporu za svoju ideju promjene Lisabonskog ugovora čiji je cilj donijeti Uniji veću financijsku stabilnost, pokazali su razgovori ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak u Luxembourgu. Pripremajući teren za summit europskih čelnika u Bruxellesu u četvrtak i petak, kada će se razgovarati i o promjenama ugovora, ministri su kazali da su mišljenja iznimno podijeljena oko njemačko-francuskog prijedloga. Njemačka želi unijeti izmjene u Lisabonski ugovor, koji je stupio na snagu u prosincu prošle godine, kako bi osigurala da on uključuje stalni sustav rješavanja mogućih financijskih kriza, poput one kakva je pogodila Grčku. Njemačko-francuski prijedlog "ostavlja loš okus" drugim državama EU-a koje osjećaju da im taj dvojac govori što bi trebale činiti, kazao je luksemburški šef diplomacije Jean Asselborn.

LUXEMBOURG - Francuski i talijanski ministri poljoprivrede i ribarstva Bruno Le Maire i Giancarlo Galan izrazili su protivljenje snižavanju kvota za izlov plavoperajne tune, za što se prošli tjedan zauzela Europska komisija. Le Maire je rekao po dolasku na sastanak ministara EU-a za poljoprivredu i ribarstvo u Luxembourgu kako se zalaže da se održe postojeće kvote od 13.500 tona. "Znanstvenici ocjenjuju da je kvota od 13.500 tona razumna", ocijenio je Le Maire. "To je razina koja čuva resurse i koja istodobno jamči zapošljavanje ribarima", naglasio je, dodajući da bi "sva ostala rješenja, posebno ona o restriktivnijim kvotama, za primjerice 6.000 tona, dovela do ukidanja 500 radnih mjesta ribara u Francuskoj".

VILNIUS - Međunarodni monetarni fond (MMF) pohvalio je odlučna nastojanja litvanske vlade u protekle dvije godine da suzbije gospodarsku krizu ali je upozorio da su ipak potrebne i dodatne mjere fiskalne konsolidacije. "S obzirom na očekivani fiskalni deficit od oko osam posto u 2010., daljnja fiskalna konsolidacija hitno je potrebna kako bi se dug s vremenom stabilizirao", stoji u priopćenju objavljenom u ponedjeljak nakon završetka posjeta MMF-ovog izaslanstva Litvi, koja je prošle godine zabilježila 15-postotni pad gospodarskih aktivnosti. Također hitno treba provesti daljnje mjere smanjenja deficita, ističe nadalje MMF u priopćenju.

TOKIO - Japanska vlada u utorak je odobrila 5.090 milijardi jena vrijedan paket poticaja koji ima za cilj obuzdati rast jena i suzbiti deflaciju. Vlada u Tokiju želi potaknuti domaću potražnju, poboljšati poslovno ozračje i oživjeti regionalna gospodarstva uz pomoć paketa, koji uključuje projekte javnih radova. Vlada tek mora dobiti podršku parlamenta za iznos od 4.430 milijardi jena kojim se želi pokriti većina troškova poticaja kroz dodatni proračun za poslovnu godinu koja završava krajem ožujka 2011. Ne očekuje se izdavanje novih državnih obveznica za potrebe dodatnog proračuna.

STOCKHOLM - Švedska središnja banka je podigla ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda, na jedan posto, zbog očekivanja jačanja inflacije temeljem ubrzanja gospodarskih aktivnosti. U središnjoj banci Riksbank pojašnjavaju da se ključna kamatna stopa mora postupno podizati kako bi se stopa inflacije stabilizirala blizu ciljane razine od dva posto. Riječ je o trećem podizanju ključnih kamatnih stopa od srpnja. Do tada je Riksbank držala repo kamatnu stopu na 0,25 posto kroz razdoblje od dvije godine, nakon što ih je značajnije smanjivala u više navrata u jesen 2008.

BERLIN - Njemačka vlada planira uvesti 'plafon' za plaće zaposlenika u bankama koje su primile državnu pomoć, u visini 500.000 eura, kazali su izvori bliski vladi. Banke u kojima država ima najmanje 75 posto vlasničkog udjela, poput Hypo Real Estatea (HRE), ne bi smjele zaposlenicima i članovima uprave isplatiti plaću veću od 500 tisuća eura, niti dodatne bonuse. U bankama poput Commerzbanka u kojima je država vlasnik manjeg udjela, gornja granica bi također bila 500.000 eura, ali će plaću moći činiti fiksni i varijabilni dio, pri čemu potonji neće biti isplaćen u slučaju stečaja banke. Novi propisi o ograničavanju bonusa neće važiti za tražbine koje datiraju prije početka 2011. godine.

LONDON - Britansko gospodarstvo u trećem je tromjesečju poraslo za 0,8 posto, pokazali su u utorak podaci tamošnje vlade koji bi trebali umiriti strahove od izbijanja nove recesije. Preliminarni podatak tamošnjeg statističkog ureda koji je podložan izmjenama svjedoči tako o dvostruko većoj stopi rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) no što su očekivali analitičari, čije su se procjene kretale oko 0,4 posto. U trećem tromjesečju rast je ipak blago usporio u usporedbi s 1,2 posto koliko je iznosio u tromjesečju ranije, kada je zahvaljujući obnavljanju zaliha i skoku aktivnosti u graditeljstvu britansko gospodarstvo poraslo po najvišoj stopi u zadnjih devet godina. Britanski BDP sada je veći za 2,8 posto nego u trećem tromjesečju 2009.

BERLIN - Njemački potrošači iskazali su povjerenje u pogledu studenog na temelju poboljšanih očekivanja u vezi sa stanjem u gospodarstvu i time potvrdili optimizam iskazan u prethodnom mjesecu, pokazalo je izvješće instituta GfK. Indeks povjerenja potrošača tog uglednog njemačkog instituta za studeni iznosi tako 4,9 bodova, nepromijenjeno u odnosu na listopad. "To znači kratki predah u očekivanjima potrošača u jesen 2010., nakon četiri uzastopna mjeseca rasta indeksa", priopćio je Gfk. "U kontekstu prilično povoljnog okruženja sa stajališta potrošača, prognoza nastavljenog oporavka potrošačke klime i dalje je dobra", dodaje Gfk.

WASHINGTON - Sjedinjene Države odobrile su u ponedjeljak projekt najveće solarne elektrane na svijetu koja će se graditi u pustinji Mojave u Kaliforniji, objavljeno je u Washingtonu. Solarnu elektranu će na državnom zemljištu graditi njemačka tvrtka Solar Millennium AG u partnerstvu s naftnom tvrtkom Chevron. Projekt Blythe trebao bi po dovršetku proizvoditi 1000 megavata električne energije, što je dovoljno za potrebe više od 300 tisuća kućanstava. Gradnja elektrane na površini od oko 3000 hektara trebala bi trajati šest godina, a čitav projekt vrijedan je šest milijardi dolara.

KOPENHAGEN - Danska kompanija Vestas, vodeći proizvođač vjetroelektrana u svijetu, izvijestila je da će zbog sporog rasta u Europi ukinuti tri tisuće radnih mjesta, uglavnom u Danskoj. "U 2011. rast europskog tržišta bit će slabiji no što se u Vestasu očekivalo, te je tvrtka prisiljena prilagoditi svoje kapacitete u Europi", priopćeno je iz danske tvrtke u sklopu preliminarnog poslovnog izvješća za treće tromjesečje. Najavljeno je i zatvaranje niza tvornica, "prije svega u Danskoj, gdje su troškovi najveći". U razdoblju od srpnja do rujna tvrtka je ostvarila prihode u visini 1,7 milijardi eura, u odnosu na 1,8 milijardi u istom razdoblju lani. Dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosila je 185 milijuna eura i umanjena je za 24 posto. Isporučeno je 719 vjetroturbina, 27 posto manje nego lani.

BRUXELLES - Belgijski socijalistički sindikat Setca blokirao je u utorak ujutro dva naftna spremišta na zapadu Belgije iz "solidarnosti" s francuskim štrajkašima koji se protive reformi mirovina. "Naftno spremište Total Belgium u Feluyju, na jugozapadu zemlje, 50-ak kilometara od francuske granice, blokirano je od utorka ujutro", istaknuo je socijalistički sindikat. "Ta akcija predstavlja solidarnost s francuskim radnicima štrajkašima", dodao je sindikat. Naftno spremište koje pripada tvrtki JP Martens, smješteno u Tertreu, 15-ak kilometara od francuske granice, također je blokirano od jutros, istaknuo je dužnosnik sindikata Manuel Morais.

BRUXELLES - Najveći svjetski proizvođač čelika ArcelorMittal izvijestio je o 48-postotnom skoku neto dobiti u trećem tromjesečju ali je snizio očekivanja za ostatak godine zbog viših cijena sirovina i prigušene potražnje. Neto dobit porasla je na 1,35 milijardi dolara, s 910 milijuna dolara u istom tromjesečju lani, što u kompaniji pripisuju povećanoj potražnji za čelikom zbog globalnog oporavka. Prihodi su na godišnjoj razini porasli 30 posto na 21,04 milijardu dolara. U odnosu na prethodno tromjesečje dobit se smanjila, kao i prihodi te je kompanija upozorila na znakove težih uvjeta u dolazećim mjesecima.

ŽENEVA - Švicarska banka UBS izvijestila je da je u trećem tromjesečju ostvarila 1,66 milijardi švicarskih franaka (1,65 milijardi dolara) neto dobiti, nadmašivši očekivanja analitičara zahvaljujući između ostalog i jednokratnom poreznom kreditu. Ta banka sa sjedištem u Zuerichu poslovala je u istom tromjesečju lani s neto gubitkom od 564 milijuna franaka. U izvješću za prošlo tromjesečje istaknula je pak da je prvi puta u više od dvije godine zabilježila neto priljev svježeg kapitala od imućnih klijenata. Tako je neto priljev svježeg kapitala, ključni pokazatelj budućih poslovnih aktivnosti, dosegnuo u promatranom razdoblju 1,2 milijarde franaka. UBS je u trećem tromjesečju ubilježio i 825 milijuna franaka neto poreznog kredita.

LONDON - Cijene nafte konsolidirale su se u utorak na međunarodnim tržištima oko razine od 82 dolara za barel, pri čemu je njihov rast zakočio jači dolar i očekivanje da će najnovije tjedno izvješće iz SAD-a pokazati rast zaliha sirove nafte. Barel sirove nafte za isporuke u prosincu pojeftinio je na američkom tržištu 60 centi na 81,92 dolara, nakon što je u prethodna dva dana poskupio gotovo dva dolara. Na tržištu u Londonu bio je u minusu 42 centa i njime se trgovalo po cijeni od 83,12 dolara. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije u utorak objavila na svojim internetskim stranicama cijenu referentne košarice njezine nafte za ponedjeljak.

LONDON/FRANKFURT - Europski burzovni indeksi u utorak su oslabjeli, pritisnuti gubitnicima u sektoru sirovina, nakon što su rezultati poslovanja kompanija više-manje razočarali ulagače. Londonski indeks Ftse u takvom je ozrajču oslabio 0,74 posto, na 5.709 bodova. Na nešto manjem gubitku, od oko 0,2 posto, bio je frankfurtski DAX, spustivši se na 6.623 boda. Premda su mnoge kompanije izvijestile o prilično solidnoj dobiti u trećem tromjesečju, prognoze su im nerijetko prigušene zbog očekivanja usporavanja gospodarskih aktivnosti, poglavito u Europi, gdje su kućanstva opreznija u pogledu potrošnje a vlade je oštro režu. „Tehnički, na tržištu dionica situacija se čini pogodnom za poneke dobitonosne prodaje“, kazao je Mike Lenhoff, glavni strateg u Brewin Dolphinu.

TOKIO - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer nema vijesti koje bi potaknule rast cijena dionica, dok je dolar blago ojačao, no i dalje se prema japanskoj valuti kreće nedaleko najniže razine u 15 godina. Cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Singapuru, Kini i Australiji oslabile su do 7,30 sati između 0,1 i 0,4 posto, dok su burzovni indeksi u Indiji i Tokiju ojačale do 0,3 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je na gubitku 0,3 posto, no i dalje je nedaleko najviših razina u 28 mjeseci.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak vodeći indeksi blago porasli, zahvaljujući uvjerenju da će američka središnja banka dodatno olabaviti monetarnu politiku, ali i slabljenju dolara, što je potaknulo rast cijena sirovina i dionica u rudarskom sektoru. Dow Jones indeks ojačao je 31 bod, ili 0,28 posto, na 11.164 boda, dok je S&P 500 porastao 0,21 posto, na 1.185 bodova, a Nasdaq indeks 0,46 posto, na 2.490 bodova. Cijene dionica i tečaj dolara u posljednje su vrijeme u inverznom odnosu. Kada dolar slabi, cijene dionica rastu.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙