FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 13. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

SARAJEVO - Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu su pristupile regionalnom poduzeću Cargo 10 koji su osnovale željeznice Slovenije, Hrvatske i Srbije a kojem su pristupile i makedonske željeznice. Ugovor o pristupanju u Sarajevu je potpisao ravnatelj federalne željeznice Nedžad Osmanagić. "Dolazi do povećanja prometa i njegova nesmetanog protoka. To znači kraće vrijeme za putovanje vlakova i jedinstvene cijene a na temelju toga mi u 'regiji' možemo nastupiti kao ozbiljna konkurencija ostalim željeznicama u Europi“, kazao je Osmanagić. Federalni ministar prometa Nail Šećkanović najavio je punu potporu svoje vlade ovom projektu, podsjetivši kako se u BiH oko 70 posto tereta prevozi vlakovima. Željeznice su u BiH u nadležnosti entiteta a brzo pristupanje ugovoru najavio je i predstavnik željezničkog poduzeća Republike Srpske.

BRUXELLES - Europska unija objavila je u srijedu da će ispitati je li dominacija četiriju velikih tvrtki na tržištu revizorskih usluga pridonijela kreditnoj krizi, te može li dovesti do dodatnih problema. Europski povjerenik za tržišta Michel Barnier upitao je mogu li kompanije koje istovremeno provjeravaju financijske izvještaje kompanija i pružaju im savjetodavne usluge uistinu biti neovisne. "Želimo ojačati ovu profesiju i njezinu vjerodostojnost", rekao je Barnier. "Revizorske tvrtke nisu predvidjele krizu ništa bolje nego ostali", usprkos tome što su provjeravale bilance banaka poput Lehman Brothersa, naglasio je povjerenik EU-a prilikom najave konzultacija koje bi mogle rezultirati postroženom regulativom za velike računovodstvene tvrtke. Konzultacije će završiti 8. prosinca, a cilj im je kreiranje primjerenog sustava nadzora revizorskih tvrtki, možda uvođenjem takozvane "europske putovnice" kakva je u planu za hedge fondove, rekao je Barnier. "Putovnica" će od revizorskih tvrtki zahtijevati da ispune određene uvjete kako bi stekle pristup cjelokupnom europskom tržištu.

KIJEV - Ukrajina je u srijedu najavila da planira prodati državnu telekomunikacijsku kompaniju Ukrtelecom za najmanje 1,3 milijarde dolara u sklopu nastojanja da pribavi sredstva za povrat kredita. Čelnik Državnog fonda za imovinu Oleksandr Rjabčenko izjavio je da će natječaj za privatizaciju Ukrtelecoma biti objavljen 28. prosinca i da očekuje da će u utrku ući pet kompanija. Uvelike zakašnjeli natječaj odgađan je u nekoliko navrata zbog političkih previranja. Pozorno će se nadzirati njegova transparentnost a vodit će ga vlada predsjednika Viktora Janukoviča.

VESZPREM - Mađarska tvornica aluminija u kojoj se 4. listopada dogodila ekološka katastrofa zbog istjecanja otrovnog blata u četvrtak ili petak će nastaviti proizvodnju, rekao je povjerenik za katastrofe Gyorgy Bakondi. "Već je pokrenuto industrijsko zagrijavanje i čim bude postignuta dobra temperatura, počet ćemo proizvodnju", rekao je Bakondi na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom unutarnjih poslova Šandorom Pinterom. Pinter je rekao da je u Devesceru, malom selu teško poplavljenom otrovnim muljem 4. listopada, "život ponovno siguran". Dodao je da će se stanovnici Kolontara u subotu moći vratiti.

LJUBLJANA - Slovenski zračni prijevoznik Adria Airways zbog teškoća u poslovanju što ih je izazvala ekonomska kriza traži strateškog partnera iz Europe, ali ne isključuje niti regionalno povezivanje s drugim nacionalnim zračnim prijevoznicima u regiji zapadnog Balkana, piše slovenski poslovni dnevnik Finance. "Nije tajna da nam je potrebno barem 15 milijuna eura dodatnog kapitala kako bismo izbjegli nesolventnost, a za pozitivno poslovanje u budućnosti potreban nam je strateški partner", rekao je u razgovoru za Finance direktor Adria Airwaysa i nekadašnji ministar gospodarstva Maks Tajnikar. Slovenski zračni prijevoznik prošle je godine ostvario 161 milijun eura prihoda, što je pad od 21 posto u odnosu na 2008. godinu, te minimalnu dobit, a situacija je ove godine još zaoštrena, pa se traži rješenje u kojemu bi se država kao većinski vlasnik mogla povući ili smanjiti svoj dionički udio na 25 posto plus jednu dionicu.

LONDON - Britanska banka Lloyds objavila je u srijedu da će ukinuti 4.500 radnih mjesta u odjelu informatičkih tehnologija, uključujući 1.750 izvan Velike Britanije, u sklopu bolnog procesa preustroja nakon krize. Radna mjesta bit će ukinuta do 2012. u sklopu spajanja poslovanja s informatičkom tehnologijom u Lloydsu i HBOS-u. Lloyds je preuzeo HBOS za vrijeme financijske krize. Banka prolazi kroz težak proces preustroja, uz 41 posto udjela u vlasništvu države, koja joj je pritekla u pomoć na vrhuncu krize injekcijom od 20 milijardi funti. U planu je ukidanje 1.600 stalnih radnih mjesta i 1.150 honorarnih u Velikoj Britaniji. Preostalih 1.750 radnih mjesta bit će ukinuto u inozemstvu, navodi se u priopćenju.

NEW YORK - Američka investicijska banka JPMorgan izvijestila je u srijedu da joj je dobit u trećem tromjesečju porasla iznad očekivanja, dosegnuvši 4,4 milijarde dolara. Time je uvećana za 23 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a nadmašila je i tempo rasta prihoda, koji su uvećani za 15 posto i iznosili su 24,3 milijarde dolara. Analitičari su predviđali dobit u visini 3,6 milijardi dolara. U banci dobre rezultate pripisuju ponajprije smanjenim rezervacijama za nenaplative zajmove. Iako su gubici i dalje visoki i u portfelju hipotekarnih zajmova i u portfelju kreditnih kartica, više ne rastu tempom kojim su rasli u razdoblju recesije, naglasio je izvršni direktor JPMorgana Jamie Dimon.

BERLIN - Njemački industrijski čelnici u srijedu su pozvali vladu u Berlinu da izradi novu poslovnu strategiju za srednju Aziju i Rusiju s obzirom na sve oštriju konkurenciju Kine u toj regiji. "Treba nam održiva strategija resursa za srednju Aziju i Rusiju", kazao je Klaus Mangold, predsjednik utjecajnog zastupstva njemačkih tvrtki u istočnoj Europi. Brze gospodarske promjene koje su zahvatile srednjeazijsku i regiju istočne Europe, paralelno povećanom broju projekata razvoja infrastrukture, glavni su pokretači rasta njemačkog izvoza. S obzirom na ključnu ulogu istočne Europe i srednje Azije u njemačkoj trgovini, izvoz iz najvećeg europskog gospodarstva u te regije po procjenama toga zastupstva ove bi godine trebao porasti za 20 posto.

PARIZ - Međunarodna agencija za energetiku (IEA) povisila je u srijedu prognozu o svjetskoj potražnji za naftom u ovoj i sljedećoj godini na temelju novih podataka koji pokazuju neočekivano snažan gospodarski rast, osobito u bogatim razvijenim gospodarstvima. IEA sada procjenjuju da će svjetska potražnja za sirovom naftom ove godine dosegnuti 86,9 milijuna barela dnevno, u usporedbi s rujanskom prognozom od 86,6 milijuna barela dnevno. U mjesečnom izvješću za listopad agencija također procjenjuje potražnju u 2011. u visini 88,2 milijuna barela dnevno, u usporedbi s prošlomjesečnom prognozom od 87,9 milijuna barela dnevno.

LONDON - Dolar su u srijedu pritisnule dobitonosne prodaje koje su ga pritisnule nadomak rekordno niskim razinama prema euru i ostalim vodećim svjetskim valutama zbog novih signala o mogućem monetarnom popuštanju u SAD-u. U takvom okruženju euro je prema dolaru ojačao 0,5 posto na 1,3994 dolara. Nakratko je dosegnuo i 1,40 dolara, približivši se najvišoj razini prema zelenoj novčanici u proteklih osam mjeseci. Dolar je prema japanskoj valuti ojačao 0,2 posto i njime se trgovalo po 81,90 jena. Jačanje dolara prema jenu potaknula je pak nervoza ulagača koji smatraju da bi japanske vlasti mogle ponovno intervenirati na tržištima ukoliko se dolar ponovno približi rekordno niskoj razini od 79,75 jena. Američka novčanica kliznula je i na rekordno niske razine prema švicarskom franku, spustivši se na 95,46 centima, dok se australski dolar ponovno približio prošlotjednoj najvišoj razini u 28 godina prema američkome imenjaku od 99,18 američkih centi.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙