FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 12. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

PARIZ - Ekonomski zamah u vodećim industrijskim zemljama usporio je u kolovozu, objavila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), čiji je ključni pokazatelj u tom mjesecu pokazao „zanemariv ili negativan rast". „OECD-ovi vodeći složeni gospodarski pokazatelji (CLI) za kolovoz 2010. potkrijepili su signale o usporavanju gospodarskog rasta koji su već zabilježeni“ u srpnju, priopćeno je iz OECD-a. Tako je indeks CLI za područje OECD-a u kolovozu kliznuo za 0,1 bod, bilježeći "zanemariv odnosno negativan rast" četvrti mjesec zaredom, navodi se u izvješću.

PEKING - Na pomolu je globalni trgovinski rat, izjavio je njemački ministar gospodarstva Rainer Bruderle prilikom posjeta Kini, upozorivši na velike razlike u trgovinskim politikama vodećih igrača svijeta. „Na obzoru se pojavila opasnost trgovinskog rata“, kazao je Bruderle u razgovoru s novinarima koji ga prate na dvodnevnom proputovanju Kinom. „Pritužbe o namjernom podcjenjivanju valuta mogle bi rezultirati protumjerama, iz čega bi se u konačnici mogao izroditi trgovinski rat“, kazao je on, ne navodeći konkretne primjere.

MUMBAI - Industrijska proizvodnja u Indiji u kolovozu je snažno usporila, porastavši za 5,6 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, po najnižoj stopi u proteklih 15 mjeseci, objavila je tamošnja vlada. Prema revidiranim podacima, u srpnju je rast industrijske proizvodnje iznosio 15,2 posto na godišnjoj razini, objavilo je indijsko ministarstvo za statistiku i provedbu programa. Kao glavne razloge oštrog usporavanja, u tome ministarstvu navode pad proizvodnje kapitalnih dobara u kolovozu od 2,6 posto, nakon revidiranog 72-postotnog rasta u srpnju.

BUDIMPEŠTA - Mađarski parlament donio je u noći na utorak zakon o nacionalizaciji MAL-a, tvrtke u čijem je vlasništvu tvornica aluminija odgovorna za izlijevanje otrovnog crvenog mulja 4. listopada, a u međuvremenu je dovršen i zaštitni zid oko spremnika kako bi se spriječilo novo razlijevanje mulja, prenose agencije. Parlament je od predsjednika Pala Schmitta zatražio da potpiše zakon koji će državi omogućiti da u najkraćem roku preuzme nadzor nad tvrtkom i uvede prinudnu upravu nad njezinom imovinom. Tvrtku će voditi povjerenik kojega će imenovati vlada.

BUDIMPEŠTA - Tri inozemne banke razmišljaju o odlasku iz Mađarske nakon što je Budimpešta nedavno uvela izvanredni porez za bankovni sektor, piše budimpeštanski dnevnik Nepszava, prenoseći anonimne izvore. Ne navodeći imena banaka, list navodi tek da vrijednost njihovih bilanci ne zaostaje značajno za onom najveće mađarske banke OTP. Tri banke posluju s gubitkom a izvanredni porez smatraju nepodnošljivim teretom.

PARIZ - Željeznički i zračni promet u Francuskoj u utorak je znatno poremećen zbog još jednog štrajka protiv najavljene mirovinske reforme koji bi se ovaj put mogao produljiti. Ovaj četvrti po redu štrajk od rujna uživa veliku potporu javnosti: 66 posto Francuza kaže da su za veće prosvjede, a 69 posto podupire sindikate, po anketama. U zadnjim prosvjedima sudjelovalo je između 900.000 i milijuna, po procjeni policije, a 3 milijuna po sindikatima. Što se tiče zračnog prometa, oko 30 posto letova otkazano je u pariškoj zračnoj luci Roissyju, a 50 posto na Orlyju.

FRANKFURT - Njemačka banka u državnom vlasništvu Hypo Real Estate (HRE) više ne treba 23,5 milijardi eura kreditnih jamstava i planira ih uskoro vratiti. Jamstva su bila dio pomoći u ukupnoj vrijednosti 142 milijarde eura koji je banka zajedno s 10 milijardi eura gotovine dobila kako ne bi doživjela slom u razdoblju financijske krize, objavio je poslovni dnevni list Handelsblatt. HRE je zadržao jamstva u rezervi kako bi osigurao da izdvajanje 173 milijardi eura rizične imovine u takozvanu 'lošu banku' početkom ovog mjeseca prođe bez teškoća. S obzirom da je taj proces sada dovršen, jamstava više nisu potrebna, objavile su novine, citirajući financijske izvore.

BERLIN - Rastuće cijene energije i hrane rezultirale su daljnjim rastom godišnje stope inflacije u Njemačkoj, objavio je njemački statistički ured. Godišnja stopa inflacije u najvećem europskom gospodarstvu u rujnu je tako dosegnula 1,3 posto, najvišu razinu u posljednje dvije godine, unatoč snažnom euru koji je pridonio suzbijanju cjenovnih pritisaka. U kolovozu je godišnja stopa inflacije ubrzala na 1,2 posto nakon u mjesecu ranije zabilježenih jedan posto, pokazuju dalje podaci Destatisa.

PRAG - Tek svaki deseti Čeh želi da njegova zemlja zamijeni češku krunu eurom dok se 38 posto njih protivi tom potezu, pokazala je anketa agencije STEM. Podrška jedinstvenoj europskoj valuti spustila se na najnižu razinu otkad je STEM 2005. počeo provoditi ankete s tim pitanjem, objavila je agencija koja je u rujnu anketirala 1.228 građana starijih od 18 godina. „Ta je činjenica vjerojatno rezultat najnovijih vijesti koje govore da je stabilnost eura ugrožena zbog duga nekih zemalja Europske unije, te posljedičnog nepovjerenja banaka u njihovu solventnost", zaključuje STEM u izvješću. Gotovo svaki treći Čeh naveo je također da bi više volio da se euro ne uvede. Vlada Češke, koja je pristupila Europskoj uniji 2004., još nije odredila datum usvajanja eura, nakon nekoliko odgoda, no analitičari kao mogući rok spominju 2015. godinu.

BRUXELLES - Belgijska inženjerska tvrtka Enex u studenome bi trebala potpisati sporazum s Turkmenistanom o suradnji na projektu izvoza komprimiranog prirodnog plina (CNG), prenose europski mediji izjavu njezinog izvršnog direktora, signalizirajući moguće prepreke realizaciji europskog projekta Nabucco i ruskog projekta Južni tok. Govoreći u intervjuu za EUObserver u ponedjeljak, belgijski odvjetnik i čelnik Enexa Koen Minne, ujedno počasni konzul Turkmenistana u Belgiji, kazao je kako Enex i konzorcij neimenovanih europskih energetskih kompanija pripremaju konačnu ponudu koju će idući mjesec predati vladi u Ašgabatu. Projekt CNG predviđa transport tri do četiri milijarde prostornih metara turkmenistanskog plina godišnje brodom preko Kaspijskog jezera do Azerbajdžana, te potom postojećim plinovodom Baku-Tbilisi-Erzurum do Turske. Minne prve isporuke planira u 2013. ili 2014.

PEKING - Jedanaest od 20 najbogatijih žena svijeta su Kineskinje, čije bogatstvo u prosjeku premašuje imetak američke tv-voditeljice Oprah Winfrey i britanske književnice J.K. Rowling, po popisu kineskog časopisa Huruna. Sve su te žene stekle bogatstvo same, a ne zahvaljujući nasljedstvu ili brakorazvodnoj parnici, ističe časopis. Bogatstvo jedanaest najimućnijih Kineskinja iznosi u prosjeku 2,6 milijarda dolara. Tri najbogatije žene svijeta su Kineskinje: kraljica recikliranog papira Zhang Yin (53), čije se bogatstvo procjenjuje na 5,6 milijarda dolara, Wu Yajun iz agencije za nekretnine Longfor Properties, sa 4,1 milijardom dolara, i Chen Lihua (69), direktorica grupacije Fuhua, prisutne u lučkoj infrastrukturi i u energetskom sektoru, sa četiri milijarde dolara. Na četvrtom je mjestu Španjolka Rosalia Mera koja vodi tvrtku za prodaju konfekcije Zaru.

LONDON - Cijene nafte kliznule su u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 81 dolar za barel nakon što je Saudijska Arabija signalizirala da će OPEC zadržati trenutne razine proizvodnje na predstojećem sastanku a dolar je ojačao u odnosu na euro. Cijene nafte za isporuke u studenom pale su na američkom tržištu za 1,21 dolar na 81,01 dolara za barel. Na londonskom tržištu bile su niže za 1,11 dolara i iznosile su 82,58 dolara za barel. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice barela njezine nafte u ponedjeljak iznosila 80,44 dolara, što znači da je bila 49 centi viša nego na kraju prošlog tjedna.

LONDON/FRANFURT - Europski burzovni indeksi u utorak su oslabjeli pod pritiskom pada cijena rudarskih dionica i većeg opreza ulagača pred novi niz poslovnih izvješća i uoči objave bilješki s posljednjeg sastanka američke središnje banke Fed. Londonski je Ftse indeks u takvom okruženju oslabio 0,7 posto, na 5.632 boda. Na gubitku od gotovo 0,5 posto bio je frankfurtski DAX, spustivši se na 6.279 bodova. Rudarske dionice pogodio je pad cijena čitavog niza kovina. U takvom ozračju oslabjele su dionice Eurasian Natural Resourcesa, Kazakhmysa i Xstrate, u rasponu od 1,6 do 2,2 posto. Na gubitku su bile i dionice proizvođača čelika nakon što južnokorejski Posco, treći najveći proizvođač čelika u svijetu, naznačio slabe izglede za sektor i srezao godišnje prognoze o dobiti.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak vodeći indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, jer su ulagači oprezni uoči objave niza makroekonomskih podataka i kvartalnih poslovnih izvješća kompanija. Dow Jones indeks ojačao je tri boda, ili 0,03 posto, na 11.010 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,01 posto, na 1.165 bodova, a Nasdaq indeks 0,02 posto, na 2.402 boda. Očekivanja da će američka središnja banka Fed ubrizgati dodatnu likvidnost na financijska tržišta već su uračunata u cijene dionica, pa se, kažu analitičari, pozornost ulagača usmjerava na kvartalne poslovne rezultate kompanija.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, ponajviše u Japanu, gdje ulagače zabrinjava visok tečaj jena prema dolaru, što nanosi štete tamošnjem gospodarstvu. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu oko 1,8 posto, a više od jedan posto pale su i cijene dionica u Australiji te Južnoj Koreji. U Singapuru, Hong Kongu i Indiji burzovni su indeksi u minusu između 0,2 i 0,8 posto, dok su u Šangaju cijene dionica porasle oko 0,6 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u minusu 0,8 posto.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙