FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze ojačale, dolar pod pritiskom

Autor: neba
TOKYO, 13. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer se očekuje labavljenje monetarne politike u SAD-u, a ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati Intela.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji, Singapuru i Indiji porasle između 0,2 i 1 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,8 posto.

Nakon jučerašnje objave zapisnika s nedavne sjednice američke središnje banke gotovo je sigurno, kažu analitičari, da će Fed uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknuo rast gospodarstva.

To je glavni poticaj današnjem rastu cijena dionica na azijskim burzama, s obzirom da je američko tržište najveće izvozno tržište azijskih kompanija, pa bi im koristilo ubrzanje oporavka tamošnjeg gospodarstva.

Pozitivno su na tržište, posebice na tehnološki sektor, utjecali i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati Intela u trećem tromjesečju.

Najveći svjetski proizvođač čipova izvijestio je jučer, nakon zatvaranja Wall Streeta, da je u proteklom kvartalu ostvario rast prihoda za 18 posto, na 11,10 milijardi dolara, dok mu je čista dobit dosegnula 2,9 milijardi, ili 59 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Ulagače su ohrabrile i pozitivne prognoze Intela za četvrto tromjesečje, koje najavljuju daljnji stabilan rast tržišta računala.

Mogućnost daljnjeg labavljenja monetarne politike u SAD-u pozitivno utječe na svjetska tržišta kapitala, no ne i na američku valutu koja je i dalje pod pritiskom.

Jutros se na valutnim tržištima tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 81,80 jena, nedaleko njegove najniže razine u 15 godina od 81,37 jena, na koju je pao u ponedjeljak.

Cijena eura prema američkoj valuti porasla je, pak, s jučerašnjih 1,3850 na 1,3965 dolara, primaknuvši se granici od 1,40 dolara, iznad koje se, po prvi puta nakon osam mjeseci, probio prošloga tjedna.

Euro je ojačao i u odnosu na japansku valutu, pa je njegov tečaj porastao s jučerašnjih 113,30 na 114,20 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙