FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu drugo tromjesečje počelo rastom cijena dionica

NEW YORK, 3. travnja 2012. (Hina/Reuters) - U ponedjeljak je na Wall Streetu drugo tromjesečje počelo rastom cijena dionica, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u četiri godine, što se zahvaljuje jačanju industrijske proizvodnje u SAD-u i Kini.

Dow Jones indeks ojačao je 0,40 posto, na 13.264 boda, dok je S&P 500 porastao 0,74 posto, na 1.418 bodova, a Nasdaq indeks 0,91 posto, na 3.119 bodova.

Za S&P 500 to je nova najviša razina od svibnja 2008., a za Dow Jones od prosinca 2007. godine. Nasdaq indeks dosegnuo je, pak, novu najvišu točku od kraja 2000. godine.

Ulagače su jučer ohrabrili podaci o jačanju industrije u Kini i SAD-u. Kineski PMI indeks industrijske aktivnosti dosegnuo je u ožujku najvišu razinu u 11 mjeseci, dok je indeks aktivnosti Instituta za menadžere nabave u SAD-u porastao iznad očekivanja, s 52,4 na 53,4 boda.

Jačanje industrije u dva najveća svjetska gospodarstva potaknulo je rast cijena sirovina, pa su stoga jučer najveće dobitnice bile dionice u energetskom i rudarskom sektoru. S&P indeks rudarskog sektora skočio je 1,4 posto, dok je cijena dionice naftnog diva Chevrona porasla 1 posto.

No, na tržištu nije vladala euforija jer će, unatoč jačanju industrije, rast američkog bruto domaćeg proizvoda u prvom tromjesečju ove godine biti slabiji nego u zadnjem prošle godine.

U posljednjem lanjskom kvartalu BDP je porastao 3 posto, dok su jučer analitičari Barclays banke smanjili procjenu rasta u prvom kvartalu s 2,4 na 2 posto. Goldman Sachs snizio je, pak, procjenu rasta s 2,3 na 2,1 posto.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je nakon novih podataka sve jasnije da eurozona klizi u recesiju. Aktivnosti u industrijskom sektoru eurozone pale su u ožujku na najnižu razinu u tri mjeseca, izvijestio je institut Markit, upozoravajući da se slabost širi s ruba na središte eurozone.

Indeks menadžera nabave (PMI) za industrijski sektor eurozone spustio se u ožujku na 47,7 bodova, najnižu razinu od prosinca. Pritom je PMI njemačkog industrijskog sektora prvi puta u ovoj godini pao ispod 50 bodova, na 48,4 boda.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,85 posto, na 5.874 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,58 posto, na 7.056 bodova, a pariški CAC 1,14 posto, na 3.462 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙