FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: nakon oštrog pada, stagnacija

NEW YORK, 23. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Nakon jučerašnjeg najoštrijeg pada američkih burzovnih indeksa u protekla dva tjedna, terminski indeksi na Wall Streetu danas stagniraju, dok su investitori na oprezu.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 13,00 sati na dobitku 9 bodova, a tehnološki Nasdaq 9,5 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 oslabio je 0,4 boda te je bio neznatno iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

S&P indeks od početka tjedna u minusu je 0,8 posto, jer su mnogi investitori skloni dobitonosnim prodajama nakon što je taj ključni američki burzovni indeksi od početka godine porastao 10,8 posto, odnosno čak 26,7 posto od najniže razine u listopadu lani.

Dow Jones indeks, pak od početka tjedna u minusu je 1,4 posto i na putu je najlošije tjedne izvedbe od sredine prosinca lani. Ipak, od početka godine u plusu je 6,8 posto.

Stratezi ističu da ih ne čude dobitonosne prodaje nakon snažnog i dugotrajnog uzleta cijena dionica, posebice u svjetlu niskog obujma trgovanja.

„Šestomjesečni uzlet cijena dionica ostvaren je na nižem obujmu trgovanja od uobičajenoga, pa investitore brine da njegovi temelji nisu tako snažni kakvi bi trebali biti. A kako su pojedini indeksi dosegnuli najviše razine u zadnje četiri godine, ne iznenađuje da dio investitora želi 'povući novac sa stola'“, kaže Rebecea O'Keefe, čelnica istraživanja pri investicijskom društvu Interactive Investor.

Nove smjernice danas će im dati podaci o prodaji novih nekretnina u SAD-u tijekom veljače. Ekonomisti koje je anketirao Reuters u prosjeku očekuju da ih je prodano 325.000, nakon siječanjskih 321.000.

Na europskim burzama cijene dionica nastavile su padati četvrti dan zaredom, jer investitore i dalje brinu naznake usporavanja industrijske aktivnosti u Kini i eurozoni. Trenutno su je londonski Ftse indeks u minusu 0,34 posto, frankfurtski DAX 0,47 posto, a pariški CAC 0,67 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙