FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitori oprezni uoči podataka o zaposlenosti

NEW YORK, 9. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su oslabili nakon najsnažnijeg dvodnevnog rasta cijena dionica na Wall Streetu u zadnja tri mjeseca, dok investitori nove smjernice čekaju od objave ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 14,00 sati u minusu 5 bodova, a tehnološki Nasdaq 2 boda.

Istodobno, terminski S&P 500 oslabio je 0,5 bodova te je bio tek nešto ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Američko ministarstvo rada uskoro će objaviti podatke o zaposlenosti u veljači. Ekonomisti koje je anketirao Reuters procjenjuju da je protekloga mjeseca otvoreno 210.000 novih radnih mjesta, nakon 243.000 u siječnju. Stopa nezaposlenosti mogla bi se, pak, zadržati na 8,3 posto.

U međuvremenu, grčko ministarstvo financija izvijestilo je jutros da je čak 85,8 posto privatnih kreditora prihvatilo ponudu o zamjeni postojećih grčkih obveznica novima, čime je postignut cilj najvećeg restrukturiranja državnog duga u povijesti.

Zamjenom obveznica otpisat će se oko 100 milijardi eura dugova Grčke, a time je ispunjen i uvjet potreban da bi Atena dobila drugi paket pomoći od Europske unije i MMF-a vrijedan 130 milijardi eura te tako izbjegla bankrot.

„Ovo je čisti primjer uračunavanja u cijenu dionica stvari koja se tek treba zbiti – uspješne zamjene grčkih državnih obveznica. Fokus investitora usmjerio se sada na najvažnije izvješće – o zaposlenosti u SAD-u“, ističe Peter Cardillo, ekonomist pri Rockwell Global Capitalu.

Na europskim burzama najvažniji indeksi osciliraju između pozitivnog i negativnog područja. Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 0,11 posto, dok je pariški CAC u plusu 0,17, a frankfurtski DAX 0,13 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙