FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 27. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled vijesti u 4,30 sati:
ZAGREB, 27. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled vijesti u 4,30 sati:

BEJRUT - Libanon je odbio razmještanje Privremenih snaga UN-a na svojoj granici sa Sirijom, objasnivši da im to nitko ne može narediti. "Jedino je libanonska vojska zadužena za kontrolu granica sa Sirijom i nema govora o razmještanju snaga UNIFIL-a", rekao je libanonski ministar informiranja Ghazi Aridi, prenosi AFP. "To su ideje Izraela i Sjedinjenih Država, ali Libanonu nitko ne naređuje, ni Sjedinjene Države, ni Izrael ni Sirija, ni Iran", dodao je. Aridi je naveo da je "libanonska vlada samo tražila tehničku pomoć za kontrolu granica sa Sirijom, što je Njemačka obećala".

GAZA - U subotnjem zračnom napadu izraelske vojske na palestinski grad Gazu pogođeno je vozilo novinske agencije Reuters i tom su prilikom ozlijeđena dvojica novinara, izjavili su za britansku novinsku agenciju očevici događaja i liječnici. U napadu su ozlijeđeni novinar Sabbah Hmaida, koji radi za lokalni web-portal, te Fadel Shana, kamerman Reutersa. Sabbah Hmaida je pogođen u noge te je zadobio ozbiljne ozljede, dok je Fadel Shana prošao bez ozljeda, ali se onesvijestio od detonacije. Vozilo Reutersa koje je pogođeno u zračnom napadu izraelske vojske bilo je vidljivo obilježeno "press oznakama", po kojim se vidi da pripada novinarima. Izraelska vojska je potvrdila da je u zračnom napadu greškom pogođeno vozilo Reutersa. "Prilikom napada vozilo nije identificirano kao automobil koji pripada novinarima. Osim toga, nalazilo se u području bojnog djelovanja i kretalo se na sumnjiv način. Izraelska vojska nikada ne bi napala novinare i zato nam je jako žao medijskih djelatnika koji su greškom ozlijeđeni u ovom napadu", izjavila je glasnogovornica izraelske vojske Noa Meir.

GAZA - Palestinski premijer Ismail Haniyeh u subotu navečer izrazio je nadu da će dvojica novinara američke tv Fox, oteta prije 12 dana u Gazi, biti oslobođena tijekom sljedećih sati. Glasnogovornik palestinske vlade rekao je da vlada "ima sve više neizravnih kontakata" s otmičarima i da su nakon isteka ultimatuma dvojica novinara dobro. Do sada nepoznata skupina, "Brigade svetog džihada", preuzela je u srijedu u priopćenju odgovornost za tu otmicu i tražila za njihovo oslobođenje da SAD puste uhićene muslimane.

PRIŠTINA - Osam osoba ozlijeđeno je u subotu navečer u eksploziji bombe na terasi kafića Dolce vita u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Svi ozlijeđeni, među kojima je i pripadnik međunarodne misije na Kosovu, prevezeni su u bolnicu, ali nitko nije u životnoj opasnosti. Prema izjavama svjedoka, jedna je osoba prišla ulazu u kafić i bacila bombu. Prema izvorima iz sjeverne Mitrovice, uhićen je šesnaestogodišnji Albanac iz južnoga dijela grada za kojega se sumnja da je počinio napad. Glasnogovornik kosovske policijske službe Veton Elshani rekao je medijima u Prištini da je uhićena jedna osoba, ali nije naveo o kome je riječ.

PRIŠTINA - Vlada Kosova snažno osuđuje bombaški napad u kafiću na sjeveru Mitrovice, u kojemu je ozlijeđeno osam osoba, te je zatražila da policija istraži slučaj i uhiti krivce. Kosovska vlada smatra da je danas više nego ikad potrebna suradnja građana s policijom kako bi se identificirali i priveli krivci te je pozvala sve građane da ostanu mirni i da ne nasjedaju na provokacije onih koji žele nasilje. Član beogradskoga pregovaračkog tima Marko Jakšić izjavio je kako će zatražiti da se osoba koja je bacila bombu na kafić u Mitrovici izruči srbijanskoj policiji i sudstvu. Prema njegovim riječima UNMIK-ov sustav ne daje rezultate.

BEOGRAD - Reagirajući na eksploziju bombe koja se u subotu navečer dogodila u kafiću u sjevernom dijelu Mitrovice srbijanski premijer Vojislav Koštunica osudio je "podjednako albanske teroriste i predstavnike međunarodne zajednice". Koštunica je, u izjavi koju je prenijela agencija Beta, kazao da su za "bacanje bombe na nedužne srpske građane u Kosovskoj Mitrovici podjednako odgovorni albanski teroristi i predstavnici međunarodne zajednice koji ih svojim činjenjem ili nečinjenjem svakodnevno podržavaju i ohrabruju".

PODGORICA - Potres jačine 4,2 stupnja Richterove ljestvice ili 6 stupnjeva Mercallijeve ljestvice, zabilježen je u subotu u 17 sati i 32 minute u blizini Podgorice, priopćio je Seizmološki zavod Crne Gore (SZCG). Epicentar potresa bio je 41 kilometar jugoistočno od Podgorice u podnožju planine Rumija, na samoj granici s Albanijom. Osim uznemirenja građana na cijelom Crnogorskom primorju, gdje se podrhtavanje tla dobro osjetilo, nije bilo većih materijalnih šteta. U Seizmološkom zavodu kažu da je ovaj potres najjači u nizu podrhtavanja tla koja su se posljednjih dana osjetila na ovom području.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙