FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 6. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 6. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB/BEJRUT - Izraelske zračne snage nastavile su u noći na nedjelju zračne napade na južni Libanon, gađajući prvenstveno uporišta Hezbollaha i mostove oko lučkog grada Sidona, a nastavljene su i borbe između izraelskih vojnika i gerilaca Hezbolaha oko mjesta Bint Jbeila, odnijevši žrtve i među civilima i među vojnicima. Istočno od Sidona pred zoru je poginulo pet libanonskih civila, a četiri su ranjena u izraelskom zračnom napadu na selo Ansar u južnom Libanonu, objavili su izvori libanonske policije. Prema podacima izraelske vojske, njihovo je zrakoplovstvo tijekom noći i u zoru u nedjelju izvelo 80 napada na mete u južnom Libanonu. Vojska je priopćila da je u kopnenim borbama u južnom Libanonu kod Bint Jbeila poginulo osam gerilaca Hezbollaha, dok su nešto sjevernije kod Chule, odakle je Hezbollah ispaljivao rakete na sjeverni Izrael, ubijena još četiri pripadnika Hezbollaha. Poginuo je i jedan izraelski vojnik, a drugi je teško ranjen, navodi izraelska vojska.

DAMASK - Sirijski predsjednik Bashar al-Assad sa svojim je iranskim kolegom Mahmudom Ahmadinedžadom telefonski razgovarao o načinu kako pomoći Libanonu, objavio je tamošnji tisak u nedjelju. Dvojica čelnika su u subotu razgovarala o "širenju izraelske agresije na Libanon i o načinu kako pomoći toj zemlji", pišu glasila bliska vladi u Damasku. Assad koji je nazvao iranskog kolegu, već je prije toga u utorak u Damasku razgovarao s iranskim ministrom vanjskih poslova Manouchehrom Mottakijem. Dogovorili su se o potrebi trenutačnog prekida vatre u Libanonu i o povlačenju izraelske vojske iza tzv. plave crte koja označava granicu između Libanona i Izraela.

TOKIO - Japanski premijer Junichiro Koizumi izjavio je u nedjelju da je svakog časa spreman posjetiti prijeporno svetište Yasukuni, potkrijepivši tako nagađanja o njegovu hodočašću na dan 15. kolovoza kada se obilježava obljetnica poraza Japana u Drugom svjetskom ratu. Koizumi je, obraćajući se novinarima u povodu obilježavanja 61. obljetnice bacanja atomske bombe na Hirošimu, ponovo branio svoje pravo da posjećuje hram Yasukuni kao japanski premijer i oda počast Japancima poginulim u ratu. Svetište Yasukuni, smješteno u središtu Tokija, izgrađeno je u spomen na duše Japanaca koji su dali život za domovinu, među kojima je i 14 ratnih zločinaca koje su Saveznici osudili nakon 1945. Za Kineze i Korejce ti su posjeti slavljenje imperijalističkog Japana čije su žrtve bili u prvoj polovici 20. stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙