FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 28. srpnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 28. srpnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

BEJRUT - Izraelski borbeni zrakoplovi u petak ujutro ponovo su gađali ciljeve u južnom Libanonu, pri čemu su razorili jednu stambenu zgradu ali nije bilo žrtava, objavili su libanonski sigurnosni izvori. Izraelski zrakoplovi ispalili su projektile na napuštenu četverokatnicu blizu gradića Nabatiyeha na jugu Libanona. Zgrada je potpuno sravnjena sa zemljom, a prema libanonskim izvorima pripadala je Samiru Rahmehu za kojeg se pretpostavlja da je povezan s Hezbollahom.

GAZA - Palestinski 13-godišnji dječak ubijen je u petak u izraelskoj paljbi na sjeveru pojasa Gaze, a tijelo aktivista Hamasa pronađeno je u istom sektoru, priopćeno je bolničkog izvora. Dječak Anass Zomlott dobio je metak u glavu u trenutku kad se izraelska vojska povlačila iz izbjegličkog logora Jabaliya. Tijelo aktivista Hamasa pronađeno je nakon povlačenja iz logora, prema istom izvoru.

PRAG - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader prima u petak u Pragu nagradu fondacije Vašek i Anna Maria Polak za promicanje vrijednosti slobode, demokracije i tržišnog gospodarstva u Hrvatskoj, srednjoj i istočnoj Europi. Sanader će na Karlovu Sveučilištu primiti nagradu koja je prvi puta uručena 1994. godine, a predat će mu je Roger Ream, predsjednik Fondacije za američke studije (TFAS) koja tradicionalno dodjeljuje nagradu Vašek i Anna Maria Polak. Nagrada koja će biti uručena hrvatskom premijeru ime je dobila po Čehu Vašeku Polaku, borcu protiv nacizma koji je po završetku Drugog svjetskog rata morao emigrirati iz tadašnje Čehoslovačke u strahu od komunističkog režima, te njegovoj drugoj supruzi Anni Mariji Littlejohn.

MOSKVA - Rusija je objavila u petak popis 17 "terorističkih organizacija" u svijetu koja ne uključuje ni libanonski Hezbollah ni palestinski Hamas, što je razlikuje od službenog stajališta Washingtona. Popis objavljen u službenom dnevniku Rossiiskaia Gazeta obuhvaća mrežu Al-Qaida kao i nekoliko pokreta u Kavkazu i srednjoj Aziji koje Vrhovni sud u Rusiji smatra islamističkima i separatističkima. Među njima je i zabranjena islamistička stranka Hizbi Tahrir, koja djeluje u bivšim sovjetskim republikama srednje Azije i poziva na osnivanje islamske države. Američka lista obuhvaća 42 "terorističke organizacije u svijetu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙