FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 24. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.
ZAGREB, 24. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.

JERUZALEM - Zapovjednik izraelske vojske priznao je po prvi put do sada da vojna izvedba tijekom nedavnih sukoba s pripadnicima Hezbolaha nije bila najbolja, objavili su u četvrtak izraelski mediji. Kritike na vojnu spremnost i taktiku rasle su kako su trajali sukobi, a onda nakon 34 dana završili primirjem bez jasne pobjede Izraela. Pitanja o tome koliko je mudro bilo voditi 11-satne borbe i izvješća o nedostacima vode, hrane i goriva raspirili su zahtjeve za pokretanjem državne istrage o vođenju rata i ostavci izraelskih vojnih zapovjednika. Izraelski premijer Ehud Olmert bi svaki dan trebao donijeti odluku o tome kakva će istraga biti provedena o ratu s Hezbolahom.

GAZA - Izraelska vojska upala je u Gazu i ubila aktivista islamističkog pokreta Hamas a ranila četiri druge osobe noću na četvrtak, objavio je palestinski bolnički izvor. Youssef Abou Dakka, čija dob nije navedena, ubijen je a četvero drugih aktivista ranjeno je u eksploziji projektila koji su izraelski vojnici ispalili s tenka u mjestu Abassan blizu Khan Younesa. Younis Abou Dakka, brat ubijenoga je važan čelnik Hamasa i on je uhićen tijekom izraelske operacije. Izraelski vojnici izveli su upad s dvadesetak tenkova i zatim se vratili na područje Izraela.

JERUZALEM - Izraelski predsjednik Moshe Katzav u četvrtak će ponovno biti ispitan u sklopu istrage o seksualnom uznemiravanju, objavila je policija. U srijedu su četiri policijska istražitelja podvrgnula Katzava petosatnom ispitivanju u njegovoj službenoj rezidenciji u Jeruzalemu. Katzava se sumnjiči da je zlorabio svoj autoritet i prisiljavao dvije zaposlenice na seksualne odnose s njim, prijeteći im ostavkom ako ga odbiju. Izraelski mediji su u četvrtak objavili, pozivajući se na povjerljive izvore, da se predsjednika sumnjiči i za silovanje jedne svoje bivše suradnice.

CANBERRA - Australija će povećati veličinu svoje vojske za 2.600 vojnika kako bi mogla rješavati sigurnosne prijetnje u azijsko-pacifičkoj regiji te sudjelovati u vojnim operacijama u Iraku i Afganistanu, izjavio je australski premijer John Howard u četvrtak. Navodeći kao primjer nedavne sukobe u Istočnom Timoru i na Solomonskim otocima, gdje je Australija poslala svoje vojnike da pomognu u uspostavljanju mira, Howard je kazao da je Australija suočena sa "stalnom i rastućom pojavom destabiliziranih država u svojoj regiji".

ASADABAD - Sedam civila poginulo je u napadu koalicijskih snaga u četvrtak u istočnoj pokrajini Afganistana, javlja agencija Reuters pozivajući se na službene izvore. U napadu izvedenom u zoru pogođena je kuća u okrugu Shegal, istočno od glavnog grada pokrajine Kunar Asadabad gdje su se stariji seljaci okupili i raspravljali, izjavila su za Reuters dva lokalna dužnosnika tražeći da ostanu neimenovani. Glasnogovornik koalicijskih snaga je izjavio kako ne zna za incident i da provjerava informacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙