FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Weberova knjiga "Željeznica u Boki kotorskoj"

ZAGREB, 10. svibnja 2006. (Hina) - Fotomonografija Josipa Webera"Željeznica u Boki kotorskoj" predstavljena je danas u zagrebačkomklubu Društva inženjera i tehničara Hrvatske željeznice.
ZAGREB, 10. svibnja 2006. (Hina) - Fotomonografija Josipa Webera "Željeznica u Boki kotorskoj" predstavljena je danas u zagrebačkom klubu Društva inženjera i tehničara Hrvatske željeznice.

O knjizi, te željezničkoj pruzi Čapljina - Dubrovnik - Boka kotorska govorili su Vjekoslav Suton i autor.

Suton je podsjetio kako je pruga Sarajevo - Mostar - Metković s odvojkom iz Gabele prema Dubrovniku otvorena 1901. Iznad Dubrovnika jedan se krak pruge odvajao prema Boki kotorskoj i luci Zelenika, rekao je.

Predsjednik kluba ljubitelja željeznice u Pančevu i autor knjige Josip Weber pozvao je nazočne da se založe za obnovu turističkoga značaja te, kako je rekao, već davno zatvorene pruge.

Nakon izlaganja prikazan je i kratki filmski zapis o putovanju vlakom od Čapljine, preko Gabele, Huma, Uskoplja do Dubrovnika.

Knjiga "Željeznice u Boki kotorskoj" (100 str.) u 15 priloga tekstovima i starim fotografijama obrađuje povijesti željezničke pruge u Boki, njezinu izgradnju, krajeve kroz koje prolazi, Igalo, Herceg-Novi, Meljine i Zeleniku te promet, neobične događaje, ukidanje pruge, odnos ljudi i željeznice te bokokotorsku željeznicu u filateliji.

Knjiga je djelomično objavljena na srpskom, a dijelom i na crnogorskom jeziku te njihovi prijevodi na njemački i engleski jezik.

Josip Weber (1968.) bavi se proučavanjem povijesti željeznice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙