FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Mi smo htjeli" Mate Ćurka

ZAGREB, 4. svibnja 2006. (Hina) - Knjiga "Mi smo htjeli" Mate Ćurka,koja govori o nastanku, ustroju i borbenom djelovanju prvihdragovoljnih hrvatskih oružanih postrojbi na prostoruBjelovarsko-bilogorske županije i zapadne Slavonije, predstavljena jevečeras u Staroj gradskoj vijećnici.
ZAGREB, 4. svibnja 2006. (Hina) - Knjiga "Mi smo htjeli" Mate Ćurka, koja govori o nastanku, ustroju i borbenom djelovanju prvih dragovoljnih hrvatskih oružanih postrojbi na prostoru Bjelovarsko-bilogorske županije i zapadne Slavonije, predstavljena je večeras u Staroj gradskoj vijećnici.

Ćurkova knjiga utemeljena je na njegovu svjedočanstvu o borbi u kojoj je sudjelovao, ali i na ratnoj dokumentaciji, iskazima branitelja i dužnosnika, dnevnom i tjednom tisku, arhivima.

Počinje s prikazom demokratskih promjena u Hrvatskoj i formiranja Hrvatske vojske i policije, a središnji dio posvećen je ratnim bitkama i oslobađanju Hrvatske (Grubišno polje, Pakrac, Daruvar, Bjelovar, Bilogora).

Po riječima bjelovarske gradonačelnice Đurđe Adlešić, u knjizi se na način ratnog dnevnika prikazuju događaji i ljudi koji su stvarali Hrvatsku, na što je, ustvrdila je, posebno važno podsjećati danas "kada se sve više zaboravlja što se i kako događalo u vrijeme Domovinskog rata".

Zdravko Lončar, predsjednik Udruge Prvi hrvatski redarstvenik (UPHR), ocijenio je da je vrijednost knjige u tome što su događaji vjerno preneseni, jer su gledani očima sudionika. Izrazio je nadu da će knjiga biti dostupna i na web stranicama njihove udruge.

Autor knjige Mato Ćurak rekao je da su ga na pisanje knjige potaknuli negativni komentari o braniteljima.

Knjigom sam htio reći da branitelji nisu nevažni, ni zaboravljeni jer se ne smije zaboraviti kako se stvarala Hrvatska, istaknuo je.

Hrvatski časnik Mato Ćurak (Livno, 1968.) u procese osamostaljivanja Hrvatske uključio se od samih početaka, te je jedan od osnivača Mladeži HDZ-a na nacionalnoj razini. Surađivao je na sedam knjiga o Domovinskom ratu, kao i na jednom dokumentarnom filmu te izložbi. Od osnivanja UPHR glasnogovornik je županijske organizacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙