FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljene knjige o etnogenezi Hrvata

ZAGREB, 26. travnja 2006. (Hina) - Knjige Henryka Lowmianskog "Hrvatskapradomovina", Tadeusza Woyciechowskog "Bijela Hrvatska", zbornikradova Jerzyja Bechicki i drugi "Bijeli Hrvati I." i knjiga JevgenijaPaščenka "Podrijetlo Hrvata i Ukrajina" predstavljene su danas natribini Matice hrvatske u Zagrebu.
ZAGREB, 26. travnja 2006. (Hina) - Knjige Henryka Lowmianskog "Hrvatska pradomovina", Tadeusza Woyciechowskog "Bijela Hrvatska", zbornik radova Jerzyja Bechicki i drugi "Bijeli Hrvati I." i knjiga Jevgenija Paščenka "Podrijetlo Hrvata i Ukrajina" predstavljene su danas na tribini Matice hrvatske u Zagrebu.

O knjigama su govorili voditelj tribine Đuro Vidmarović, Jevgenij Paščenko, akademik Josip Bratulić i nakladnik Milan Nosić.

Vidmarović je podsjetio kako se o ranijoj povijesti Hrvata još donedavno malo toga moglo znati. "Zahvaljujući istraživanju poljskih, čeških, ukrajinskih i ruskih stručnjaka danas su nam obzorja nešto šira", rekao je.

Bratulić je ocijenio kako Paščenkova knjiga potvrđuje stare i dobre veze između Ukrajine i Hrvatske. "Kad krenemo u pitanja starih etnogeneza ulazimo u prostor gdje nema svjetla", napomenuo je.

Govoreći o etnogenezi, Paščenko je ocijenio kako unutar jednoga naroda "rodovi odlaze i dolaze ali zemlja ostaje." Istražujući tako pojavu imena Hrvat, logično je onda bilo zapitati se gdje je njihov prostor", rekao je.

Nosić je podsjetio kako mnogi češki slavisti na temelju proučavanja dijalekata zaključuju, kako su današnji stanovnici Šleske koja se proteže na prostoru današnje Češke i Poljske potomci Bijelih Hrvata.

Najavio je izlazak i drugoga sveska zbornika, u kojem će biti objavljeni radovi njemačkih stručnjaka o pitanjima hrvatskoga podrijetla.

Knjige je objavio riječki nakladnik Maveda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙