FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen roman Nevenke Nekić "Hobotnica"

ZAGREB, 9. svibnja 2006. (Hina) - Roman književnice Nevenke Nekić"Hobotnica - Kratki roman bez ključa" (128 str.) predstavljen je danasu palači Matice hrvatske u Zagrebu.
ZAGREB, 9. svibnja 2006. (Hina) - Roman književnice Nevenke Nekić "Hobotnica - Kratki roman bez ključa" (128 str.) predstavljen je danas u palači Matice hrvatske u Zagrebu.

O književnom djelu Nevenke Nekić i njezinu upravo objavljenom romanu govorili su lingvistica Sanja Vulić, fra Nikola Mate Roščić i književnik Đuro Vidmarović, a dijelove iz romana čitala je autorica.

Vulić smatra kako je roman prepoznatljiv autoričin rukopis u kojem se posebno ističu dva međusobno oprečna lika.

Idealist Eugen Horvat koji se kreće na rubu života, profesor je filozofije na jednoj zagrebačkoj gimnaziji, napomenula je Vulić, dodavši kako je njegov ratni sudrug Štef Kokotić bio prijeratni raznosač peciva, koji se u poratnom razdoblju vrlo dobro snalazi zarađujući novac. Roman čitaju koji u Eugenu danas prepoznaju sami sebe, a Štefovi ionako čitanje smatraju gubitkom vremena, dodala je. Vulić je ocijenila kako roman pokazuje da u Hrvatskoj povijest nije učiteljica života.

Roščić je podsjetio kako je u romanu riječ o likovima koje susrećemo na našim prostorima "otkako smo iz propalog socijalizma počeli prelaziti u novi kapitalizam". Navodi kako nezadovoljan stanjem oko sebe sam Horvat progovara da mu se "gadi svijet kad vidi u što se pretvorio on i država za koju se borio".

Autorica je kroz sraz dobra i zla u roman ponudila humanističku, a time i kršćansku nadu, dometnuo je.

Vidmarović je ocijenio kako autorica kroz likove Eugena i Štefa progovara o hrvatskoj stvarnosti. Tako Eugen u rovu Štefa podučava što je bitak, a on njega uči životnoj stvarnosti, dodao je.

Nevenka Nekić (1942.) piše pripovjetke, romane, novele, eseje i pjesme. Autorica je više knjiga, uz ine i knjige "Susret u Emausu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙