FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Mire Kovača o odnosu Francuske i hrvatskog pitanja od 1914. do 1929.

RIJEKA, 9. svibnja 2006. (Hina) - Knjigu povjesničara i diplomataMire Kovača "Francuska i hrvatsko pitanje 1914. - 1929." predstavilisu danas u Rijeci akademici Petar Strčić i Franjo Šantek u nazočnostiautora.
RIJEKA, 9. svibnja 2006. (Hina) - Knjigu povjesničara i diplomata Mire Kovača "Francuska i hrvatsko pitanje 1914. - 1929." predstavili su danas u Rijeci akademici Petar Strčić i Franjo Šantek u nazočnosti autora.

Akademik Šanjek rekao je da je riječ o tekstu koji je nedostajao hrvatskoj historiografiji zbog, kako je rekao, podrobne raščlambe odnosa Francuske i Hrvatske u to vrijeme na temelju do sada neistraživanih vrela kao što je gradivo iz francuskih diplomatskih arhiva.

U knjizi, skraćenoj Kovačevoj doktorskoj disertaciji obranjenoj na francuskom Sveučilištu Sorbonne Nouvelle 1999., mogu se uočiti razni vidovi odnosa tadašnjih velikih sila nakon Prvoga svjetskog rata prema tadašnjoj Hrvatskoj.

Šanjek je rekao da se knjiga sastoji od triju poglavlja: hrvatska politička povijest u Austrougarskoj Monarhiji i odnos Francuske prema tom pitanju, Prvi svjetski rat i stvaranje Kraljevine SHS-a i odnos Francuske prema Hrvatskoj u SHS-u. Naglasio je kako je Kovač "jasno prikazao francusko podupiranje srpske strane i njezine dominacije u SHS-u te francusku potporu pretjeranih talijanskih teritorijalnih zahtjeva prema hrvatskom prostoru".

Povjesničar Miro Kovač obranio je dva magisterija s temom o francuskoj i engleskoj lingvistici te europskoj politici. Radio je u Uredu predsjednika Republike i kao savjetnik u hrvatskim veleposlanstvima u Bruxellesu i Parizu, a sada radi u Ministarstvu vanjskih poslova kao voditelj diplomatskog protokola.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙