FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 95-godišnjica Dinama

ZAGREB, 26. travnja 2006. (Hina) - U Hrvatskom narodnom kazalištu danasje održana svečana obljetnica 95 godina postojanja hrvatskognogometnog prvoligaša Dinama.
ZAGREB, 26. travnja 2006. (Hina) - U Hrvatskom narodnom kazalištu danas je održana svečana obljetnica 95 godina postojanja hrvatskog nogometnog prvoligaša Dinama.

Zagrebački "modri" osnovani su 1911. godine pod imenom Građanski, međutim 1945. godine klub je prisilno rasformiran, a osnovan je Dinamo kao sljednik Građanskog.

"Dinamo je institucija, veliki brand i hrvatski ponos," istaknuo je predsjednik kluba Mirko Barišić, koji se u svom kratkom izlaganju osvrnuo na dosadašnju povijest prvoligaša iz Maksimira. Nakon izlaganja Barišić je uručio posebno priznanje i povelju gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću, koji je proglašen počasnim predsjednikom kluba. Prvi čovjek Zagreba tako je postao peti počasni predsjednik u povijesti "modrih". Prije njega ovo veliko priznanje dobili su Većeslav Holjevac, Ivan Šibl, Marko Belinić i Franjo Tuđman. "Dinamo je simbol i duša hrvatske metropole," istaknuo je Bandić zahvalivši se na ukazanoj časti.

Na svečanosti je prikazan i 15-minutni dokumentarni film Siniše Jagodića koji je obuhvatio najznačajnije događaje klupske povijesti. U filmu je korištena arhiva HTV-a i Udruge navijača, kao i klupski video zapisi. Nakon projekcije predstavljena je i monografija "Sveto ime Dinamo" autora Fredija Kramera. Bogato ilustrirana knjiga na 300 stranica donosi brojne detalje iz povijesti kluba, 266 biografija, te sve utakmice Dinama.

Pored brojnih igrača iz Dinamove povijesti svečanosti u HNK prisustvovali su i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Vlatko Marković, te niz uglednika iz javnog života Zagreba i Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙