FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena prva knjiga Luje Margetića o srednjovjekovnim statutima

RIJEKA , 5. svibnja 2006. (Hina) - Rektor Sveučilišta u Rijeciakademik Daniel Rukavina primio je danas povjesničara akademika LujuMargetića povodom izlaska iz tiska prve iz niza knjiga nastalih odautorova rukopisa "Srednjovjekovni zakoni i opći akti na Kvarneru".
RIJEKA , 5. svibnja 2006. (Hina) - Rektor Sveučilišta u Rijeci akademik Daniel Rukavina primio je danas povjesničara akademika Luju Margetića povodom izlaska iz tiska prve iz niza knjiga nastalih od autorova rukopisa "Srednjovjekovni zakoni i opći akti na Kvarneru".

Taj rukopis premašuje 1000 autorskih kartica u kojima Margetić objedinjuje svoja istraživanja četiri stoljeća pravne povijesti toga kraja. Predviđeno je da izađe četiri ili pet knjiga u izdanju riječke izdavačke kuće "Adamić" i Zavoda za kaznene znanosti Mošćenice Pravnoga fakulteta u Rijeci.

Akademik Daniel Rukavina istaknuo je da je to djelo rezultat isključivo osobnog rada 85-godišnjeg Margetića navevši da bi za ovakav rad u uobičajenim okolnostima u drugim zemljama trebao cijeli tim znanstvenika istraživača. Rukavina je naveo da je taj rad važan za povijest prava ovog područja, proučavanje jezika te društvenih odnosa u srednjem vijeku.

Akademik Lujo Margetić kazao je da će nakon ove prve knjige, koja govori o Mošćeničkim zakonima i statutima, u idućim djelima biti objavljeni radovi o desetak srednjovjekovnih statuta od Veprinca, preko kastavskog, trsatskog pa do krčkog, uključujući i temeljit prikaz Baščanske ploče.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙