FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren Festival znanosti

ZAGREB, 25. travnja 2006. (Hina) - Festival znanosti, kojemu je ciljpoboljšati dijalog između znanstvenika i javnosti kako bi se boljerazumjela uloga znanosti u društvu, otvoren je u Tehničkom muzeju uZagrebu, a održavat će se paralelno još u Osijeku, Rijeci i Splitu.
ZAGREB, 25. travnja 2006. (Hina) - Festival znanosti, kojemu je cilj poboljšati dijalog između znanstvenika i javnosti kako bi se bolje razumjela uloga znanosti u društvu, otvoren je u Tehničkom muzeju u Zagrebu, a održavat će se paralelno još u Osijeku, Rijeci i Splitu.

Na ovogodišnjem, četvrtom po redu Festivalu znanosti, do 29. travnja održat će se brojne izložbe, radionice, predavanja, promocije knjiga i CD-ova, znanstveni pokusi, pa i kazališne predstave.

Festival obilježavaju obljetnice rođenja dvojice hrvatskih znanstvenih velikana - 150. obljetnicu rođenja fizičara i izumitelja Nikole Tesle te 100. obljetnicu rođenja kemičara Vladimira Preloga.

Rektorica Sveučilišta u Zagrebu Helena Jasna Mencer ocijenila je da Sveučilište taj festival ne podržava samo zbog entuzijazma svojih znanstvenika, nego i zato što je "svijest o popularizaciji znanosti vrlo bitna za generacije koje dolaze".

U Britaniji danas postoji sumnja prema ulozi znanosti, a prema nedavnom istraživanju, provedenom u toj zemlji, manje od polovice ispitanika smatra da od znanosti imaju neke koristi, rekao je Adrian Chadwick, direktor British Councila.

Upravo manifestacije poput Festivala znanosti mogu promijeniti takva razmišljanja i uključiti širu publiku u raspravu o znanosti, istaknuo je direktor British Councila, što je uz zagrebačko Sveučilište i Tehnički muzej organizator Festivala.

Organizatori ističu da znanost može biti iznimno dojmljiva i uzbudljiva javnosti, no potrebno je potruditi se oko njezine prezentacije i komunikacije te pronaći i osvijetliti teme i ljude koji svoje viđenje svijeta i problema prezentiraju na zanimljiv način.

Festival je u ponedjeljak navečer otvorio Dražen Vikić Topić, državni tajnik za znanost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙