FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 25. travnja 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 25. travnja 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

ANKARA - Dužnosnik vladajuće stranke u Turskoj uhićen je jer je žvakao žvakaču gumu dok je polagao vijenac na spomenik utemeljitelja moderne turske države Kemala Ataturka, objavila je u utorak novinska agencija Anatolian. Veysel Dalci, predsjednik ogranka Stranke pravde i razvitka (AKP) u gradu Fatsa na Crnom moru optužen je za uvredu Ataturka na nedjeljnoj svečanosti u povodu obilježavanja Dana nacionalnog suvereniteta. Televizija CNN na turskom jeziku objavila je da je Dalci, 38-godišnji farmaceut i otac dvoje djece, rekao da je uzeo žvakaču gumu kako se ne bi osjetio neugodan zadah češnjaka kojeg je pojeo večer prije. "Nakon što sam položio vijenac, shvatio sam da imam žvakaču gumu u ustima. Jako mi je žao zbog toga", rekao je. Dalci je uhićen nakon što se zapovjednik vojnog garnizona u Ataturkovom mauzoleju požalio državnom odvjetniku. Zasad je nejasno koliku bi kaznu Dalci mogao dobiti.

NEW YORK - Tri brata koja žive sasvim običnim životom u predgrađu New Yorka, na Long Islandu, odlučila su napisati knjigu o svojoj obitelji. Njihov slavni rođak je ni manje ni više nego nacistički diktator Adolf Hitler. Alexander, Louis i Brian Hitler izravni su potomci muške loze njemačkog nacističkog vođe, piše New York Times. Četvrti brat Howard poginuo je u prometnoj nesreći 1989. godine. Braća nemaju djece, pa bi Hitlerova krvna linija s njima mogla išćeznuti, piše list. Braća vode malenu tvrtku za uređenje okoliša u Patchogueu nakon što su godinama živjeli u New Yorku. Njihovo podrijetlo poznato je u imigrantskim krugovima, a to je bila tema i nekoliko novinskih članaka. Njihov otac William Patrick Hitler glavni je lik predstave "Little Willy" koja će se uskoro postaviti u kazalištu u New Yorku. William je sin Aloisa Hitlera Jr., polubrata omraženog nacističkog diktatora. Alois je Williama zvao Willy, a Adolf Hitler "moj odvratni nećak", piše New York Times. William je 1911. godine rođen u Liverpoolu u Engleskoj, a s obitelji se 1939. godine preselio u Sjedinjene Države.

SANKT PETERBURG - Dansko izaslanstvo doputovalo je u Sankt Peterburg kako bi pripremilo prijenos posmrtnih ostataka majke posljednjeg ruskog cara Nikolaja II. koja je umrla u Danskoj 1928., u bivšu carsku prijestolnicu. Kći danskog kralja Kristijana IX., carica Marija Fedorovna (Fjodorovna) vratila se u Dansku pošto je pobjegla iz boljševičke Rusije 1919. Njezini su posmrtni ostaci zajedno s posmrtnim ostacima njezina oca pokopani u kapeli kraljevske katedrale u Roskildeu, 30 kilometara zapadno od Kopenhagena. Posljednja želja carice koja je umrla u 81. godini života, bila je da počiva u obiteljskoj grobnici Romanovih, u Petropavlovskoj tvrđavi u Sankt Peterburgu. Posmrtni ostatci prenijet će se u Rusiju u rujnu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙