FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 13. veljače 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 13. veljače 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

LJUBLJANA - Slovenski mediji u ponedjeljak oštro kritiziraju ponašanje državne veterinarske uprave koja je o otkriću ptičje gripe obavijestila Bruxelles, a ne i domaću javnost, pa su prve informacije o tome u nedjelju popodne došle preko Reutersa koji je prenio obavijest Europske komisije. O otkriću virusa H5 na labudu pronađenom u blizini Maribora državna veterinarska uprava je bila obaviještena u subotu navečer, ali joj se nije činilo vrijednim dati informaciju u javnost, kaže u komentaru ljubljansko "Delo". I predsjednik države Janez Drnovšek u nedjelju je novinarima izjavio da mu je čudno što je vijest o ptičjoj gripi u Sloveniju morala doći "obilaznicom" preko Bruxellesa.

RIM - U nedjelju navečer u gradu Lecce u južnoj talijanskoj pokrajini Apuliji pronađen je još jedan uginuli labud kod kojega je uzeti bris bio pozitivan na virus ptičje gripe soja H5N1, izvijestio je u ponedjeljak talijanski tisak, dodajući kako je riječ o šestom slučaju ptičje gripe u toj zemlji od subote. Virus je u najpatogenijem obliku do sada otkriven kod uginulih labudova u Apuliji, na Kalabriji i na Siciliji i za sada je pojava ptičje gripe potvrđena samo u trim trima talijanskim pokrajinama. Talijanske su vlasti odmah poduzele odgovarajuće mjere izolacije u područjima u kojima su otkrivene zaražene ptice.

SARAJEVO - Posjet hrvatskog premijera Ive Sanadera Mostaru donio je snažnu poruku političkim predstavnicima Hrvata u Bosni i Hercegovini da moraju jedinstveno nastupiti kada je riječ o očekivanim ustavnim promjenama, no nije doprinio razjašnjenju nekih važnih dvojbi, prije svega one o tome hoće li nezadovoljni bivši dužnosnici HDZ BiH sada formirati novu stranku - ocjena je koju u ponedjeljak prenosi većina bosanskohercegovačkih dnevnih listova. U izrazito kritičkom tonu o Sanaderovim razgovorima u Mostaru izvješćuje "Dnevni avaz" koji navodi da posjet hrvatskog premijera Hercegovini "nije ispunio očekivanja domaće, posebno hrvatske političke javnosti". "Oslobođenje" posebnu pozornost poklanja izjavi Milenka Brkića, predsjednik Hrvatske narodne zajednice BiH (HNZ) koji je ustvrdio kako Sanader "nije došao u Hercegovinu pomagati hrvatskom narodu nego zadovoljiti vlastite potrebe". Mostarski "Dnevni list" u ponedjeljak ističe kako je izostala Sanaderova potpora utemeljenju nove stranke no zato je izrečeno jasno stajalište kako će Hrvatska pomagati BiH na putu ka Europskoj uniji.

TEHERAN - Rusko-iranski pregovori o ruskom prijedlogu obogaćivanja iranskog urana u Rusiji, predviđeni za 16. veljače, odgođeni su, izvijestila je u ponedjeljak iranska vlada. "Pregovori nisu otkazani, već je datum njihova održavanja odgođen", rekao je glasnogovornik Vlade Gholam Hossein Elham, na konferenciji za novinare. Dodao je kako su razlozi odgode pregovora "novi elementi" koji su se pojavili, posebno činjenica da iranska vlada ozbiljno inzistira na procesu obogaćenju urana u mirovne svrhe na vlastitom teritoriju.

JERUZALEM - Aktualni premijer Izraela Ehud Olmert izjavio je u nedjelju navečer kako Izrael ima potporu međunarodne zajednice kada je riječ o odbijanju pregovora s Hamasom, no obećao je da Izrael neće zatvoriti vrata svim mirovnim pregovorima. Obraćajući se simpatizerima svoje stranke Kadima u nedjelju navečer, Olmert je istaknuo kako predsjednici SAD-a, Britanije, Francuske i Italije podupiru izraelsku politiku prema Hamasu, radikalnom islamističkom pokretu koji je osvojio zadnje parlamentarne izbore. Nije spomenuo Rusiju, čiji su čelnici pozvali izaslanstvo Hamasa na pregovore u Washington, što je razljutilo Izraelce.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙