FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 4. veljače 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 4. veljače 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SAFAGA - Malo je nade u subotu ostalo za spas 800 nestalih putnika s egipatskog trajekta koji se rano u petak zapalio i potonuo u Crvenom moru. Spasioci su izvukli 389 preživjelih i najmanje 185 tijela iz vode i čamaca za spašavanje u blizini mjesta potonuća trajekta Al Salam 98, objavila je egipatska državna agencija MENA. Brod star 35 godina prevozio je 1.272 putnika i oko 100 članova posade iz Dube u Saudijskoj Arabiji prema egipatskoj luci Safaga. Preživjeli prenose da je ubrzo nakon isplovljavanja izbio požar u potpalublju no brod je nastavio s plovidbom i počeo tonuti. Nakon nekoliko sati na otvorenom se moru počeo iznenada naginjati i potonuo je u nekoliko minuta. Dužnosnik tvrtke koja je posjedovala brod izjavio je da obalne postaje nisu primile poziv u pomoć, no agencija MENA prenosi da je jedan brod presreo poruku kapetana Al Salama 98 da brodu prijeti potonuće.

GAZA - Palestinske snage sigurnosti i očevici objavili su da su nepoznati militanti u subotu ujutro oteli dvoje stranaca u pojasu Gaze, a istodobno su u istom području znak prosvjeda protiv objave karikatura proroka Muhameda kamenovani ured EU i njemački kulturni centar. Njemačka novinska agencija dpa prenosi da je napadnuto dvoje Poljaka, muškarac i njegova supruga u jednoj od glavnih ulica Gaze. Oboje su odvedeni u nepoznatom pravcu. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za otmicu, no vjeruje se da je ona povezana s objavom karikature proroka Muhameda u europskim novinama, prenosi dpa.

SARAJEVO - Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić ocijenio je kako objavljivanje karikatura uvredljivih za muslimane u nekim europskim medijima pokazuje da se Europa mora liječiti od islamofobije. Kako u subotu prenose mediji u BiH, reis-l-ulema Cerić je u hutbi (propovjedi) održanoj u petak tijekom središnje molitve u sarajevskoj Begovoj džamiji komentirao i sukobe izazvane objavljivanjem karikatura za koje muslimani drže da vrijeđaju njihova vjerska osjećanja. "Doista je ružno to što nam se ovih dana poručuje u Europi, posebice nama muslimanima u BiH nakon genocida u Srebrenici. Taj odnos Europe kroz jedne periferne novine u Danskoj prema najvišim vrijednostima muslimana ne bi bio vrijedan pažnje da se u njemu ne krije nešto mnogo opasnije - mržnja prema islamu i muslimanima", kazao je Cerić i dodao kako je opravdano upitati se je li zabrana manifestiranja antisemitizma u Europi našla svoj dodatak u slobodnom iskazivanju antiislamizma.

SARAJEVO - Na području Srbije i Crne Gore od kolovoza 2004. godine do studenoga 2005. provedeno je 12 većih akcija čiji je cilj bio uhićenje bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića no sve one završene su bez uspjeha, izjavio je ministar SCG-a za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić koji ujedno obnaša dužnost predsjednika nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim sudom. U intervjuu što ga je u subotu objavio sarajevski "Dnevni avaz", Ljajić je pojasnio kako govori o akcijama većeg opsega istaknuvši kako se druge, redovite, provode svakodnevno.

BEOGRAD - Uredništvo "Hrvatske riječi", jedinog tjednika na hrvatskom jeziku u Srbiji, dobilo je u petak popodne četiri prijeteće telefonske poruke, izjavio je u subotu direktor i urednik lista Zvonimir Perušić. "U poruci nam se među ostalim prijetilo klanjem", rekao je Perušić i dodao kako se najvjerojatnije radi o mlađem muškarcu. Urednik ističe kako ne vjeruje da se iza prijetnje kriju velike opasnosti "jer oni koji anonimno telefonski prijete nisu hrabri i kadri učiniti bilo što", ali se time ipak unosi nervoza i zebnja među ljude koji u tjedniku rade. "Ne vjerujem da je rad i pisanje 'Hrvatske riječi' povod za ovakve napade", rekao je Perušić. Događaj on nije želio povezati s nedavnim napadom na hrvatske diplomate u Beogradu, ali je činjenica, dodao je, da postoje nekakve tenzije koje dovode takvih situacija.

MUENCHEN - Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je u subotu iranski nuklearni program i upozorila iranske čelnike da ne mogu očekivati naklonost Njemačke sve dok budu nijekali holokaust. Merkel je, obraćajući se sudionicima godišnje Konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, izjavila kako međunarodna zajednica mora zajednički raditi na sprječavanju razvoja iranskog nuklearnog programa koji, ocijenila je, pobuđuje "legitimne sumnje" da služi vojnoj svrsi. "Iran je prešao crvenu liniju", naglasila je Merkel upozorivši da Njemačka ne tolerira iranskog predsjednika koji niječe holokaust i dovodi u pitanje pravo Izraela na postojanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙